OSVČ - co přesně znamená "činnost pouze na území ČR"

• (neregistrovaný)

25. 6. 2017 21:35

Dobrý den,

Řeším zdravotní pojistění pro cizince, který má v České republice přechodný (neomezený) pobyt a chce začít podnikat jako OSVČ. Ještě nemá nárok si zažádat o trvalý pobyt.

Na mnoha místech na internetu (například zde: https://www.vzp.cz/pojistenci/informace-a-zivotni-situace/zdravotni-pojisteni-cizincu) jsem našel tento text:

2. Osoby bez povolení k trvalému pobytu v ČR

...

b) Cizinec z EU, EHP a Švýcarska bez trvalého pobytu v ČR může být účasten českého veřejného zdravotního pojištění opět jak ze zákona z titulu zaměstnání, tak na základě evropských nařízení (např. jako OSVČ vykonávající samostatnou výdělečnou činnost pouze na území ČR, ...[/font][/color]

> Není mi ale jasné čeho se přesně týká to "pouze na území ČR". Není zaměstnán ani nepodniká v žádném jiném státě. Nicméně by poskytoval služby českým i zahraničním klientům (z EU). Například by dostával platby od pobočky Googlu z Irska. Splňuje v takovém případě tu podmínku nebo ne?[/color]

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 6. 2017 21:38

Michal Srb (neregistrovaný)

Formátování předchozího příspěvku se rozbilo, tak ještě jednou:

> 2. Osoby bez povolení k trvalému pobytu v ČR

> ...

> b) Cizinec z EU, EHP a Švýcarska bez trvalého pobytu v ČR může být účasten českého veřejného zdravotního pojištění opět jak ze zákona z titulu zaměstnání, tak na základě evropských nařízení (např. jako OSVČ vykonávající samostatnou výdělečnou činnost pouze na území ČR, ...

Není mi ale jasné čeho se přesně týká to "pouze na území ČR". Není zaměstnán ani nepodniká v žádném jiném státě. Nicméně by poskytoval služby českým i zahraničním klientům (z EU). Například by dostával platby od pobočky Googlu z Irska. Splňuje v takovém případě tu podmínku nebo ne?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).