Dobrý den,
Zákoník práce v rámci úpravy pracovněprávních vztahů vylučuje pouze uzavření pracovněprávního vztahu u manželů, tedy vás syna ( tj. děti ) zaměstnat lze. Může být HPP, DPP, DPČ. Vzor pracovní smlouvy, či dohod se najdete na internetu běžně.
Institutem spolupracující osoby je něco jiného, Spolupracující osobou může být taková osoba, která s podnikatelem žije ve společné domácnosti,tedy např. manželka či děti, které již dokončily povinnou školní docházku.
Každá osoba, která se rozhodne spolupracovat se stává osobou samostatně výdělečně činnou (OSVČ). Tato činnost může být považována buď za hlavní, nebo vedlejší zdroj příjmů. Pozor platíte taky SP a ZP a jejich zálohy, zase podle toho, zda můžete být považován za hlavní či vedlejší OSVČ.
Jako SO budete považován za OSVČ, nepotřebujete však vlastní ŽL, nepotřebujete žádnou smlouvu, nemáte ani vlastní IČ ( dostanete pouze DIČ tj. budete se identifikovat pod vaším RČ )
Principem SO, je rozdělení části z celkových příjmů a výdajů podnikatele OSVČ ( zde vaší matky ) na vás jako na SO. V případě spolupráce např. s dítětem je možné přerozdělit maximálně 30 % příjmů a výdajů, limit pro rozdíl mezi přerozdělenými příjmy a výdaji (zisku před zdaněním) je 180.000,- Kč a za každý započatý měsíc tento limit činí 15.000,- Kč.
Tedy, může se jednat o jakou si daňovou optimalizaci, ale ! musí se to spočítat, zda je to výhodné, aby ten případný profit z institutu SO na dani z příjmu, nebyl negativní, až si jako SO doplatíte SP a ZP. Dělá se to tak, že nejprve si udělá DP a přehledy vaše matka jako OSVČ ( například za rok 2017 ) tedy si to spočítá třeba v únoru /2018 před podáním DP na FÚ a pak si si to zpracuje rozdělením na SO. Také u vás si zpracujete DP ( zrcadlově opačně k vaší matce, vaše DP + DP vaší matky bude v součtu tvořit její příjmy a výdaje před rozdělením ) a vyplníte přehledy na OSSZ a ZP. No a pokud to bude finančně výhodnější( protože rozdělením P a V sice doplatíte SP a ZP ale zase matka si sníží daňový základ a budou také nižší odvody na SP a ZP u ní, navíc využijete oba daňových slev ) můžete toho využít, pokud nebude, pak je to asi jasné.
[/color]
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 7. 2017 9:58
Vypomáhám své matce v její živnosti a "beru za ní směny", tzn. po škole zde trávím cca. 5 hodin denně. Tato má výpomoc je bezplatná, nikdo si mě z daní neodškrtává. Mám ukončenou povinnou školní docházku. Pracuji s potravinami, a tudíž mám i obstaraný zdravotní průkaz.
Bylo mi však řečeno, že musím mít s rodičem uzavřenou jakousi smlouvu, či dohodu apod. Netuším však, jak má tato dohoda vypadat, jaké má mít náležitosti, zda-li je nutné notářsky ověřit atd. Byl by někdo schopen mě v několika krocích provést sepsáním tohoto dokumentu? Děkuji.