Re: Čas strávený na pracovní cestě
Čas spadající do jeho pracovní doby a nestrávený prací = náhrada mzdy. Čas spadající do jeho pracovní doby a strávený prací = mzda za práci. Čas mimo jeho pracovní dobu a strávený prací = mzda za práci plus přesčasový příplatek (nebo náhradní volno). Čas mimo jeho pracovní dobu a nestrávený prací = nic.
Takže: 8 - 11 = 3 h náhrada mzdy
11 - 16 = mzda za práci (odečíst přestávku)
16 a dále = nic
Ještě jsem se zapomněla zeptat, co dělal od 7.30 do 8 h. Buď pracoval, tak mzda za práci. Nebo přišel až na 8 h, pak má tu půlhodinu jako náhradní volno (nebo neplacené).
Paní Jiřinko děkuji, tato pracovní cesta proběhla v NEDĚLI. Do 8h nedělal nic. Tudíž mu i v neděli dát za tu půl h náhradní volno??? Náleží mu nějaký příplatek za neděli???? Jedná se o podnikatelskou sféru. Ještě jednou děkuji, nevím si s tou praci v neděli radu.
Jo tak, ja jsem myslela že šlo o jeho pracovní den, nedívala jsem se do kalendáře. Takže pokud neděle není jeho pracovním dnem, pak mu zaplatíte jen čas strávený prací plus přesčasový příplatek (tj. od 11 do 16 h). Nebo si místo přesčasového příplatku vybere náhradní volno. Pokud by měl profesi řidič a něco někam vezl, pak by samozřejmě měl výkon práce i při řízení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 12. 2006 11:31
Moc prosím o radu, nevím si s tím rady, ikdyž jsem si pročetla minulé diskuze: Pracovník byl vyslán na služební cestu 5.11.06 z Olomouce do Českých Budějovic, počátek prac. cesty v 8.00 a koncec ve 20.00. Stravné je mi jasné, ale nevím jak mu tuto cestu ohodnotit ve mzdě. Pracovník má pravidelnou pracovní dobu Po-Pá 7,30-16,00 (tj. 40h/týden). Moc prosím o radu, co mu náleží. Strašně moc děkuji za jakoukoliv radu.