Dobrý den,
to je komplikované, tam jde zejména o poměrné vrácení odpočtů DPH při přerušení podnikání a podání žádosti o zrušení registrace plátce DPH , za předpokladu že byl uplatněn plný nárok na odpočet u majetku ( případně dosud neprodaných zásob ).
tady než budete cokoli podnikat, využijte konzultace s daň. poradcem, zde na webu je k dispozici
SP a ZP u OSVČ se změnit mohou pokud budete současně v HPP a změníte ( tedy nahlásíte změnu ) tu doložíte, můžete být považován za OSVČ vedlejší ( tj. nižší zálohy, nebo i žádné to záleží co budete plnit )
Děkuji a ještě se zeptám. Jak by to tedy vypadalo, kdybych živnost nepřerušoval a v září nastoupil na HPP, pokračoval bych ve splácení úvěru, ale žádné příjmy z podnikání bych již neměl? Šlo by splacené vozidlo převést do OV a vozidlo na úvěr používat k soukromým účelům? A přiznání k DPH podávat nulové?
Dobrý den,
jistě že nemusíte přerušovat podnikání, úvěr doplatíte tak či tak, tady jde o vratku nárokovaného DPH z pořízeného DHM, pokud OA vyřadíte z obchodního majetku OSVČ pravděpodobně by jste musel také provádět korekce. Tam se vrací nějaká poměrná část DPH, ale myslím si, že je i tam pro tyto korekce nějaký test. - ale nevím teď jaký... ( to je tedy DPH ) .
Pokud jde o převod ? ( tedy vlastně vyřazení z OM tohoto vozu - jinak nejde nic převádět - na sám sebe ? ) pak stejně musíte doplatit úvěr, případný prodej ( toho vozu někdy v budoucnu ) by byl osvobozen ( od daně z příjmu FO ) teprve po uplynutí testu 5-ti let. A jak je uvedeno víše budete muset vypořádat DPH ( vrátit státu )
Rozumné by bylo, pokud nechcete táhnout to podnikání, buď odprodej ( pak ty vozidla prodáte, samozřejmě odvedete DPH na výstupu ), přerušíte činnost, úvěr buď do splácíte, nebo což je časté bude převeden na 3 osobu ( kupujícího toho vozu ) a provedete zápočty s úvěrovou společností oproti kupní ceně. ( tzv. troj zápočty )
ale toto tady nevyřešíme, to je naprosto jasné daňové téma a práce pro daň. poradce. Třeba najde další možnosti, až se na vaší situaci pořádně podívá, já v tuto chvíli více nevím,
Doplnění k tématu : korekce odpočtu DPH při ukončení podnikání ( přestanete vykonávat ekonomické činnosti )
Musel jsem to dohledat, ale kdo hledá, najde : ..
.
Zrušit registraci k DPH lze na žádost plátce, a to při splnění následujících podmínek:
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 8. 2017 13:06
Dobrý den, jsem OSVČ, plátce DPH, daně paušálem. Doposud jsem podnikal v autodopravě. V daňové evidenci jedno vozidlo, pořízeno 8/2011-doplaceno 8/2016 a druhé vozidlo pořízeno na úvěr 12/16-DPH vráceno v plné výši v 1/17, ukončení úvěru 12/2021. Bohužel od 8/17 nemám zajištěnou stálou práci na rozvoz jako doposud a mám možnost od 9/17 pracovat na HPP. Uvažuji tedy o přerušení podnikání. A teď nevím, jestli tak mám učinit. Jaké to bude mít daňové dopady? V případě jak by se změnily zálohy na ZP a SP, kdybych činnost nepřerušil? Za jakékoliv postřehy předem děkuji.