Dobrý den,
to je komplikované, tam jde zejména o poměrné vrácení odpočtů DPH při přerušení podnikání a podání žádosti o zrušení registrace plátce DPH , za předpokladu že byl uplatněn plný nárok na odpočet u majetku ( případně dosud neprodaných zásob ).
tady než budete cokoli podnikat, využijte konzultace s daň. poradcem, zde na webu je k dispozici
SP a ZP u OSVČ se změnit mohou pokud budete současně v HPP a změníte ( tedy nahlásíte změnu ) tu doložíte, můžete být považován za OSVČ vedlejší ( tj. nižší zálohy, nebo i žádné to záleží co budete plnit )
Děkuji a ještě se zeptám. Jak by to tedy vypadalo, kdybych živnost nepřerušoval a v září nastoupil na HPP, pokračoval bych ve splácení úvěru, ale žádné příjmy z podnikání bych již neměl? Šlo by splacené vozidlo převést do OV a vozidlo na úvěr používat k soukromým účelům? A přiznání k DPH podávat nulové?
Dobrý den,
jistě že nemusíte přerušovat podnikání, úvěr doplatíte tak či tak, tady jde o vratku nárokovaného DPH z pořízeného DHM, pokud OA vyřadíte z obchodního majetku OSVČ pravděpodobně by jste musel také provádět korekce. Tam se vrací nějaká poměrná část DPH, ale myslím si, že je i tam pro tyto korekce nějaký test. - ale nevím teď jaký... ( to je tedy DPH ) .
Pokud jde o převod ? ( tedy vlastně vyřazení z OM tohoto vozu - jinak nejde nic převádět - na sám sebe ? ) pak stejně musíte doplatit úvěr, případný prodej ( toho vozu někdy v budoucnu ) by byl osvobozen ( od daně z příjmu FO ) teprve po uplynutí testu 5-ti let. A jak je uvedeno víše budete muset vypořádat DPH ( vrátit státu )
Rozumné by bylo, pokud nechcete táhnout to podnikání, buď odprodej ( pak ty vozidla prodáte, samozřejmě odvedete DPH na výstupu ), přerušíte činnost, úvěr buď do splácíte, nebo což je časté bude převeden na 3 osobu ( kupujícího toho vozu ) a provedete zápočty s úvěrovou společností oproti kupní ceně. ( tzv. troj zápočty )
ale toto tady nevyřešíme, to je naprosto jasné daňové téma a práce pro daň. poradce. Třeba najde další možnosti, až se na vaší situaci pořádně podívá, já v tuto chvíli více nevím,
Doplnění k tématu : korekce odpočtu DPH při ukončení podnikání ( přestanete vykonávat ekonomické činnosti )
Musel jsem to dohledat, ale kdo hledá, najde : ..
.
Zrušit registraci k DPH lze na žádost plátce, a to při splnění následujících podmínek:
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Ztracená data, anglické chyby a infolinky na zhroucení. Start JMHZ provází chaos
Provoz EET 2.0 má stát až 600 milionů korun ročně
Strop cen benzinu a nafty výrazně klesl
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
29. 8. 2017 13:06
Dobrý den, jsem OSVČ, plátce DPH, daně paušálem. Doposud jsem podnikal v autodopravě. V daňové evidenci jedno vozidlo, pořízeno 8/2011-doplaceno 8/2016 a druhé vozidlo pořízeno na úvěr 12/16-DPH vráceno v plné výši v 1/17, ukončení úvěru 12/2021. Bohužel od 8/17 nemám zajištěnou stálou práci na rozvoz jako doposud a mám možnost od 9/17 pracovat na HPP. Uvažuji tedy o přerušení podnikání. A teď nevím, jestli tak mám učinit. Jaké to bude mít daňové dopady? V případě jak by se změnily zálohy na ZP a SP, kdybych činnost nepřerušil? Za jakékoliv postřehy předem děkuji.