Re: tvorba rezervy ve sdružení
*** "(1) Rezervu na opravy hmotného majetku,12) která je výdajem (nákladem) na dosažení, zajištění a udržení příjmů,1) jehož doba odpisování stanovená zákonem o daních z příjmů je pět a více let, mohou vytvářet poplatníci daně z příjmů, kteří
a) mají k hmotnému majetku právo vlastnické nebo jsou organizační složkou státu příslušnou hospodařit s majetkem státu12a) anebo jsou státní organizací příslušnou hospodařit s majetkem státu,12a) pokud tuto rezervu nevytváří nájemce podle písmena b),
b) jsou nájemci hmotného majetku na základě smlouvy o nájmu podniku, přičemž k opravám tohoto majetku jsou smluvně písemně zavázáni,..."
Proč myslíte, že jste udělala chybu? ***
Majetek získaný ze společné činnosti sdružení se stává spoluvlastnictvím všech účastníků sdružení. Podíly na tomto majetku jsou určeny smlouvou o sdružení. Tak si myslím, že jsem měla tvořit rezervu u všech členů. Že jsem u dvou neuplatnila tvorbu rezervy, nevadí, ale ti další mají uplatněný větší díl.
*** Pokud mají být podíly stejné, proč zní kupní smlouva jen na dva z nich? Musí se především ujastnit a dát do pořádku vlastnické vztahy a pak jen ti, kteří jsou vlastníci, mohou tvořit rezervu ***
*** :-)) Tak to těžko říct - úředníci jsou různí :-)) Podle mě by asi nic nenamítal proti tomu, jak to máte teď. Pokud by ke tvorbě rezervy požadoval prokázat vlastnictví, tak to máte v pořádku. Je otázkou, jak by se k tomu postavili zbylí dva členové, když zjistí, že z jejich peněz jim nevyplývá žádné vlastnictví. Na chybu právníka bych to moc nesvalovala - oni měli říct, kdo všechno jsou kupující - ale to zase není moje věc.... ***
Zkusím to vysvětlit jinak. Tvorba rezervy: 80.000,-. V roce 2004 neuplatnil 1. a 2. člen nic (žádný daňový vliv). 3. a 4. člen po
20.000 - a tady vidím problém. V případě stejných podílů si uplatnili o 10.000,- víc, než měli. A v roce 2005 také. V roce 2006 se rezerva čerpá, bude zůstatek, který se bude řešit při vypořádání. Fuj, a já kvůli tomu už dva dny nespím :-(
*** :-)) Nedivím se, že nespíte - podle mě je sdružení vůbec noční můra :-)). Ale ještě počkejte na někoho dalšího - všimla jsem si, že jsou tady chytré hlavičky, které tvrdí, že vztahy u sdružení jsou hračka :-)). Podle mě a dokladů, které máte (kupní smlouva), je rezerva tvořena správně jen u těch dvou vlastníků. Pokud ji změníte a budete tvořit u všech, čím doložíte správci vlastnictví (pokud bude zvědavý) a tím pádem i oprávněnost tvorby rezervy? ***
--- Odpisy jsem uplatnila také jen u těch dvou (tedy také špatně), naštěstí jen v roce 2004 a není to závratná částka. V roce 2005 jsem odpisy neuplatňovala (nízký daňový základ). Celý problém je v tom, že pro sdružení není skoro žádná opora v legislativě. Něco řeší občanský zákoník, něco pokyn D-234, nepatrné zmínky jsou v zákoně o DzP a zákoně o DPH. Pocit, že něco dělám špatně, jsem načerpala z odborných článků, kde se praví, že majetek pořízený z činnosti sdružení je ve SPOLUVLASTNICTVÍ všech členů ve výši podílů dle smlouvy (nebo rovným dílem). Do obchodního majetku jim vstupuje podíl pořizovací ceny majetku, uplatňují podíl odpisů z tohoto majetku a podíl rezervy na opravu tohoto majetku.
*** Trošku máme odlišný názor na to, jestli jste to dělala špatně nebo dobře :-)) Odpisy jste podle mě taky uplatňovala v souladu s kupní smlouvou - tudíž podle mě opět dobře :-))). Když Vám předložili kupní smlouvu, kde jsou uvedeni jen dva vlastníci, jak jste mohla tušit (tušit možná mohla ale nemohla vědět), že spoluvlastníci jsou vlastně čtyři?! Přece cokoli si někdo z nich (nebo několik z nich) koupí, ještě automaticky nemusí být vlastnictví všech účastníků. Od toho jsou kupní smlouvy, kde jsou uvedeni vlastníci. Škoda, že k tomu někdo z ostatních nechce vyjádřit. Odborníků na sdružení je tady dost. Ještě počkám a pak se k tomu vrátím :-) ***
Musím mazat
Tvorba rezerv je vázána na právo vlastnické t.j. jen vlastník může odepisovat, provádět TZ, hradit velké opravy a pod., pokud není smlouvou ustanoveno jinak. (víceméně pro vlastní orientaci uvádím tyto pravdy dávno zjevené).
U sdružení jsou dvě skupiny odepisovaného majetku: (pro názornost počítejme, že jsou tři účastníci, každý s podílem jedna třetina výnosů (příjmů), jedna třetina nákladů (výdajů).
a) odepisovaný majetek, vložený do sdružení jedním ze členů
sdružení jako jeho vklad. I když mají ostatní účestníci právo tento
majetek používat, vlastník se nemění. Vlastník tedy pokračuje v
odpisech, TZ, opravách + tvoří rezervy na opravy.
b) odepisovaný majetek nakoupený až z činnosti sdružení. Zde není
jediný vlastník, jde o podílové spoluvlastnictví. Každý spoluvlastník
dostane do nákladů svůj podíl odpisů a tedy i svůj podíl rezerv
t.j. 1/3. Asi by nemělo smysl, aby odpisy a reservy účtoval každý
účastník sám ve svém účetnictví, protože při závěrce pověřený
účetní dává do účetnictví každého účastníka rozpis nákladů a
výnosů a aktiv a pasiv.(Aktiva a pasiva potud, pokud jsou potřeba
k přílohám k závěrce nebo jiným výkazům.)
Poznámka: Hranice 40 tis. je stále závazná, takže 1 účastník bude
opdepsiovat z 1/3 ceny pořízení. Pro tento majetek ve
spoluvlastnictví již platí totéž, co pro vlastníka.
*** Zaplať Bůh, aspoň někdo má o to zájem :-) Umazala jsem zbytek, protože o to béčko mi jde a chtěla bych se zeptat: pokud jste si jistý, že automaticky je ten majetek ve spoluvlastnictví všech čtyř, jak by se měla prokázat oprávněnost tvorby rezervy? Mám na mysli, pokud správce by chtěl nějaký nabývací titul jako doklad o vlastnictví majetku, ke kterému je tvořena rezerva? Mají jen tu kupní smlouvu, kde jsou nabyvateli jen dva (?). Díky :-) ***
Bohužel, bohužel! Pozdě bycha honit, spíše prohnat jak účetní tak členy sdružení. "Kvalita" se projevuje FŠUDE! Jak zní kupní smlouva
(na CO= předmět-evidenční záležitosti-nemovitost??), na KOHO (proč) a za ČÍ peníze?
Z toho vyplývají i další podmínky na které se bude
FÚ ptát při zdůvodnění tvorby rezerv a její uplatnění v účtu.
Bez znalosti podrobností tohoto (slušně řečeno průseru) lze jenom
citovat zákony jak by to mělo být (viz xxl) a rada jak z toho ven je pouze (podle mého názoru) jedna:
- dát vše do pořádku podle znění smlouvy o sdružení a zdůvodnění rezerv - včetně dodatečnýCH DP A PŘEHLEDŮ a to co nejdříve!
(menší penále u tzěch dvou členů).
Možnost - dodatečně "půjčit" po 1/4 od dvou členů jejich podíl z objemu financí za které byl předmět zakoupen pro další členy nepřipadá v úvahu z důvodu §§834+835 Obč.z.
Pokud má někdo jiná návrh - sem s ním.
>>>b) odepisovaný majetek nakoupený až z činnosti
>>>sdružení. Zde není
>>> jediný vlastník, jde o podílové spoluvlastnictví.
>>>Každý spoluvlastník
>>> dostane do nákladů svůj podíl odpisů a tedy i svůj
>>>podíl rezerv
>>> t.j. 1/3. Asi by nemělo smysl, aby odpisy a
>>>reservy
>>>účtoval každý
>>> účastník sám ve svém účetnictví, protože při
>>>závěrce pověřený
>>> účetní dává do účetnictví každého účastníka rozpis
>>>nákladů a
>>> výnosů a aktiv a pasiv.(Aktiva a pasiva potud,
>>>pokud jsou potřeba
>>> k přílohám k závěrce nebo jiným výkazům.)
>>
>>*** Zaplať Bůh, aspoň někdo má o to zájem :-) Umazala
>>jsem zbytek, protože o to béčko mi jde a chtěla bych
>>se zeptat: pokud jste si jistý, že automaticky je ten
>>majetek ve spoluvlastnictví všech čtyř, jak by se
>>měla
>>prokázat oprávněnost tvorby rezervy? Mám na mysli,
>>pokud správce by chtěl nějaký nabývací titul jako
>>doklad
>>o vlastnictví majetku, ke kterému je tvořena rezerva?
>>Mají jen tu kupní smlouvu, kde jsou nabyvateli jen
>>dva
>>(?). Díky :-) ***
>
>Bohužel, bohužel! Pozdě bycha honit, spíše prohnat jak
>účetní tak členy sdružení. "Kvalita" se projevuje
>FŠUDE! Jak zní kupní smlouva
>(na CO= předmět-evidenční záležitosti-nemovitost??),
>na KOHO (proč) a za ČÍ peníze?
>Z toho vyplývají i další podmínky na které se bude
>FÚ ptát při zdůvodnění tvorby rezerv a její uplatnění
>v účtu.
>Bez znalosti podrobností tohoto (slušně řečeno
>průseru) lze jenom
>citovat zákony jak by to mělo být (viz xxl) a rada jak
>z toho ven je pouze (podle mého názoru) jedna:
>- dát vše do pořádku podle znění smlouvy o sdružení a
>zdůvodnění rezerv - včetně dodatečnýCH DP A PŘEHLEDŮ a
>to co nejdříve!
>(menší penále u tzěch dvou členů).
>>Včera jsem zjistila, že i na katastru nemovitostí jsou zapsaní jen ti dva.....
V tom případě je vše (odpisy, rezervy) dobře (u těch dvou majitelů)ale se sdružením to nemá nic společného. Možná tu úhradu ze "společných" peněz (již společně zdaněných protože se jednalo o nedaňový výdaj sdružení). Zbývá dořešit finanční toky mezi
členy sdružení.
*** Ano, taky si to myslím. Určitě bych ale s těmi všemi čtyřmi promluvila, co si zpískali a zda bylo vůbec jejich úmyslem, aby byli vlastníci jen dva z nich. Pokud měli úmysl kupovat všichni, měli by si pak narovnat své vlastnické vztahy a případně udělat převod, aby byli vlatníky v poměru, v jakém původně chtěli. A to dřív než se bude sdružení rozvádět a nebudou schopni se už na ničem po dobrém domluvit :-)) Jinak děkuji všem, kteří přispěli a projevili zájem :-) ***
Bez výše uvedených informací toho moc nevyřešíme, i když možná zárodek nějakého řešení se může objevit.
Využít by se dal i zmiňovaný § 835 Obč.Z.(především "Podíly na majetku získaném společnou činností jsou stejné, není-li smlouvou určeno jinak.") - obsah původní smlouvy neznáme, případné dodatky také ne - možná by se nějaký příhodný dodatek našel (ve hře jsou však 4 zúčastnění).
Nezavrhovala bych ani variantu nákupu majetku 2 účastníky sdružení - bez smluvního ujednání a dalších okolností koupě nemůžeme rozhodnout o původním záměru a správnosti následného účetního a daňového řešení.
Připomínám, že zde nedělám závěry, jen se snažím nalézt další možnosti řešení. Zprostředkované informace jsou v mnohých případech zavádějící a v tak komplikovaném seskupení jako je sdružení by mohlo dojít k fatálním následkům.
>>>>>Bez výše uvedených informací toho moc nevyřešíme, i
>>>>>když možná zárodek nějakého řešení se může objevit.
>>>>>Využít by se dal i zmiňovaný § 835 Obč.Z.(především
>>>>>"Podíly na majetku získaném společnou činností jsou
>>>>>stejné, není-li smlouvou určeno jinak.") - obsah
>>>>>původní
>>>>>smlouvy neznáme, případné dodatky také ne - možná by
>>>>>se
>>>>>nějaký příhodný dodatek našel (ve hře jsou však 4
>>>>>zúčastnění).
>>>>>Nezavrhovala bych ani variantu nákupu majetku 2
>>>>>účastníky sdružení - bez smluvního ujednání a dalších
>>>>>okolností koupě nemůžeme rozhodnout o původním záměru
>>>>>a
>>>>>správnosti následného účetního a daňového řešení.
>>>>--- Takže, možná by šel problém vyřešit vhodně
>>>>formulovaným dodatkem ke smlouvě (členové sdružení
>>>>jsou
>>>>členové jedné rodiny, zatím nepohádaní).
>>>
>>>***... a nejsou mezi nimi manželé? :-)) ***
>>----1xmanželé (zatím nepohádaní) + 1syn+1syn
>
>*** :-)))))))...a kdo kupoval? Začínám mít pocit, že
>dobře věděli, co dělají :-))) ***
----Kupovali manželé (????)
Letos již ne a v příštích letech SE to nějak uhraje. Daňově to je dobré, tabulky F př. 1 DP jsou jistě také v pořádku a tak jedině
velmi dobrý kontrolor by na ten problémek mohl přijít v návaznosti na daň z převodu nemovitostí a daň z nemovitosti a upravit její výši
u těch dvou kupujících. Pravděpodobnost je ale velice malá.......
A pokud by snad ...tak se jedná opět o "hallířovou" komedii se
kterou by se asi moc nikdo nechlubil.
hodí se stejně jako ostatní formy podnikání, jen je třeba mít jasně napsanou smlouvu a vědět, co to obnáší:-) stejně jako u sro, vos apod..kdo založí sdružení bez jakéhokoliv právního vědomí o tomto pojmu, neporadí se s odborníky na daně a účto nebo to sám nezná, dopadne naprosto stejně, jako kdo se stejnými neznalostmi založí např. hybrid právnické s fyzickou -v.o.s.:-)))
ale o tom už jsme jednou diskutovali:-))
>>>
>>>>>>>>>*** :-)))))))...a kdo kupoval? Začínám mít pocit, že
>>>>>>>>>dobře věděli, co dělají :-))) ***
>>>>>>>>----Kupovali manželé (????)
>>>>>>>
>>>>>>>*** :-)) No jo, dětem, až si to doopravdy zaslouží
>>>>>>>:-)). Asi vážně věděli, proč to tak udělali - proč
>>>>>>>kupovali jen dva. Takže to s nimi snad ani nemusíte
>>>>>>>probírat
>>>>>>>:-) ***
>>>>>>Aspoň že tak. Kdyby se jednalo o regisrované
>>>>>>partnerství ....
>>>>>----Hlavně abych to nemusela probírat s finančním
>>>>>úřadem.
>>>>Letos již ne a v příštích letech SE to nějak uhraje.
>>>>Daňově to je dobré, tabulky F př. 1 DP jsou jistě
>>>>také
>>>>v pořádku a tak jedině
>>>>velmi dobrý kontrolor by na ten problémek mohl přijít
>>>>v návaznosti na daň z převodu nemovitostí a daň z
>>>>nemovitosti a upravit její výši
>>>>u těch dvou kupujících. Pravděpodobnost je ale velice
>>>>malá.......
>>>>A pokud by snad ...tak se jedná opět o "hallířovou"
>>>>komedii se
>>>>kterou by se asi moc nikdo nechlubil.
>>>
>>>Nejlepší je sdružení bez právní subjektivity nedělat,
>>>nehodí se k podnikání. A pokud si někdo nedá poradit,
>>>tak mu ty komplikace patří! :-))
>>>
>>>Hezkého Silvestra!
>>hodí se stejně jako ostatní formy podnikání, jen je
>>třeba mít jasně napsanou smlouvu a vědět, co to
>>obnáší:-) stejně jako u sro, vos apod..kdo založí
>>sdružení bez
>>jakéhokoliv právního vědomí o tomto pojmu, neporadí
>>se
>>s odborníky na daně a účto nebo to sám nezná, dopadne
>>naprosto stejně, jako kdo se stejnými neznalostmi
>>založí např. hybrid právnické s fyzickou -v.o.s.:-)))
>>
>>ale o tom už jsme jednou diskutovali:-))
>
>Zkráceně - je to jako v ostatních oborech:
>Kdo umí umí, kdo neumí čumí.
SOUHLAS!
Když se to umí, je to
>drnkačka.
Když myslíte. :-))
Hezký Silvestr!
Sdružení bez právní subjektivity není formou pro podnikání, o tom svědčí již jeho zařazení v rámci soukromého práva do ObčZ a nikoliv do ObchZ. :-))
O tom, že je třeba mít jasně napsanou smlouvu nepochybuji, ale zatím se setkávám většinou s nejasně napsanými smlouvami. A potom je to značný problém. Nebo mám pouze smůlu, klientům totiž sdružení rozmluvím a tak se dostanu jen ke sdružením, co se rozchází a tam ty smlouvy nejsou nic moc.
Zatím jsem zakládal pouze jedno sdružení bez právní subjektivity, mezi vysokou školou a sdružením s právní subjektivitou (dle § 20f ObčZ). Podmínka donátora byla, že musí uzavřít sdružení bez právní subjektivity, ale těch 200 mega stálo za to, tak proč mu nevyhovět :-)).
I toto sdružení mne ale utvrdilo v mém názoru, že se nehodí k podnikání.
Hezkého Sivestra!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 12. 2006 16:40
V roce 2004 a 2005 jsem tvořila rezervu na opravu ve sdružení, které má 4 členy. Bohužel mě nedošlo, že hmotný majetek byl pořízený z činnosti sdružení a tvořila jsem rezervu pouze u dvou členů, kteří jsou uvedeni v kupní smlouvě. Tím se jim daňový základ zvýšil o vyšší částku, než měl. Mám podat dodatečná přiznání ?