Dobrý den,
pokud jde o služby a je li místo plnění v tuzemsku (ČR to si musíte zjistit sama ) a současně máte li doklad zahraničního plátce DPH účtovaný v reverse charge, pak v KH v části A2 v přiznání DPH na řádku 5 ( nebo ) 6 podle výše sazby ( základní / snížená ).
Ano, v systému reverse charge jako plátce DPH v tuzemsku, odvedete tuzemské DPH a máte nárok odpočtu ( doklad se zobrazí současně v sekci IV. Nárok na odpočet daně na ř. 43 nebo 44 přiznání DPH )
Pokud jde o výši sazby, závisí na charakteru služby pokud půjde o zprostředkování pak pravděpodobně základní sazba, služby samotného ubytování jsou v sazbě snížené, musíte si zjistit charakter služby, pak si přečtete podmínky pro případné uplatnění první snížené sazby a pokud to nebude výslovně ubytování podle podmínek sazby snížené, uplatníte sazbu základní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 10. 2017 6:42
Dobrý den, prosím o radu.
Jsem plátce DPH. Dostala jsem fakturu od firmy se zahraničním DIČ (firma registrována v Nizozemí). Jedná se o fakturu za zprostředkování rezervace ubytování. Faktura je vystavena bez DPH, je uvedeno, že podléhoá odpočtu v režimu přenesení daňové povinnosti.
Já tedy dopočítám a odvedu DPH?
Sazba 21 % ?
Uvedu do kontrolního hlášení, i když je zahraniční DIČ? Je nad 10 tis. Kč.
Jaký je kód režimu plnění (sloupec 11, oddíl A.4)?
V přiznání k DPH uvedu do řádku 5 nebo 10?
Předem děkuji za odpovědi.