Re: Revitalizace domu
Pavlíno, mé odpovědi mají vždy oporu v zákonu, literatuře a mnohaleté praxi. :-))
Vaši problematiku popisuje např.:
§ 33 ZDP,
D 190 i nový D 300,
Skála, M., Technické zhodnocení a opravy, SAGIT
Pelech, Pelc Daně z příjmů s komentářem, ANAG
Ale líbí se mi, že chcete znát PROČ! To je správné, ale někdy to neuvádím, zejména, když jde o notoricky známé veci, které se opakují.
Hezký den!
Re: Revitalizace domu
Pavle,
Děkuji za odpovědi, já zas tak mnohaleté a bohaté zkušenosti nemám a musím především tyto mé závěry o způsobu použití účtování prezentovat dál a zdůvodnit je. A revitalizace a její účtování je pro mě opravdu nová věc, takže se proto možná tak hloupě ptám.
Jinak vidím, že máte v adrese uvedeno SVJ - zabýváte se účtováním SVJ?
Jsme větší bytové družstvo, kde se stále něco "děje" a máme ve správě "skvělých" asi 120 společenství a opravdu je pro nás někdy každá rada nad zlato. Takže pokud bych se na Vás mohla sem tam obrátit s nějakým dotazem velice bych to uvítala.
Děkuji ještě jednou a taky přeji hezký den.
Pavlína :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 1. 2007 16:12
Dobrý den,
Stavební bytové družstvo v r. 1987 postavilo a zkolaudovalo správní administrativní budovu, garáže a dílny. V r. 2007 by chtělo provést celkovou revitalizaci objektu, tzn. vyměnit stávající okna za plastová, zateplit, přistavět výtah apod. Pokud nebude rev. schválena, chtělo by alespoň vyměnit okna a provést úpravu vstup. dveří.
Lze výměnu oken považovat za opravu a uhradit ji z provozních prostředků a celou zaúčtovat do nákladů, nebo se bude jednat o investici (technické zhodnocení), i když se nemění rozměr a vzhled oken, pouze místo dřevěných budou okna plastová (zrovna tak i vstupní dveře)?
Celkový náklad na výměnu oken a dveří by představoval částku nad 1 000 000,--, přibližně 1 300 000,-- Kč.
Děkuji za odpověď