Revitalizace domu

• (neregistrovaný)

4. 1. 2007 16:12

Dobrý den,

Stavební bytové družstvo v r. 1987 postavilo a zkolaudovalo správní administrativní budovu, garáže a dílny. V r. 2007 by chtělo provést celkovou revitalizaci objektu, tzn. vyměnit stávající okna za plastová, zateplit, přistavět výtah apod. Pokud nebude rev. schválena, chtělo by alespoň vyměnit okna a provést úpravu vstup. dveří.
    Lze výměnu oken považovat za opravu a uhradit ji z provozních prostředků a celou zaúčtovat do nákladů, nebo se bude jednat o investici (technické zhodnocení), i když se nemění rozměr a vzhled oken, pouze místo dřevěných budou okna plastová (zrovna tak i vstupní dveře)?
    Celkový náklad na výměnu oken a dveří by představoval částku nad 1 000 000,--, přibližně 1 300 000,-- Kč.
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 1. 2007 18:04

Pavel (neregistrovaný)

Re: Revitalizace domu
      Výměna oken ve stejných otvorech se již dlouho považuje za opravu, jde jen o záměnu materiálu.

U výměny vstupního portálu záleží na konkrétním provedení, pokud si např. do portálu přesunete schránky, tak se jedná o technické zhodnocení.

Hezký den!

• 5. 1. 2007 9:41

Pavel (neregistrovaný)

Pavlíno, mé odpovědi mají vždy oporu v zákonu, literatuře a mnohaleté praxi. :-))

Vaši problematiku popisuje např.:
      § 33 ZDP,
      D 190 i nový D 300,
      Skála, M., Technické zhodnocení a opravy, SAGIT
      Pelech, Pelc Daně z příjmů s komentářem, ANAG

Ale líbí se mi, že chcete znát PROČ! To je správné, ale někdy to neuvádím, zejména, když jde o notoricky známé veci, které se opakují.

Hezký den!

• 5. 1. 2007 10:41

Pavlína (neregistrovaný)

Pavle,
      Děkuji za odpovědi, já zas tak mnohaleté a bohaté zkušenosti nemám a musím především tyto mé závěry o způsobu použití účtování prezentovat dál a zdůvodnit je. A revitalizace a její účtování je pro mě opravdu nová věc, takže se proto možná tak hloupě ptám.
      Jinak vidím, že máte v adrese uvedeno SVJ - zabýváte se účtováním SVJ?
      Jsme větší bytové družstvo, kde se stále něco "děje" a máme ve správě "skvělých" asi 120 společenství a opravdu je pro nás někdy každá rada nad zlato. Takže pokud bych se na Vás mohla sem tam obrátit s nějakým dotazem velice bych to uvítala.
      Děkuji ještě jednou a taky přeji hezký den.
      Pavlína :-)

• 5. 1. 2007 14:16

Pavel (neregistrovaný)

Zajímám se o mnoho věcí. Mezi nimi jsou i bytová družstva a SVJ.

Když budete chtít, tak písněte a když budu chtít já, tak odpovím. :-))

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).