Osvobození přepravy od DPH

• (neregistrovaný)

5. 1. 2007 8:42

Poraďte mi prosím. Jsem zmatená z §69 z.o DPH - osvobození přepravy a služeb přímo vázaných na dovoz a vývoz zboží. Jak tomu mám porozumět. Dumala jsem nad tím celý večer a nedošlo mi to. Autodoprava - přeprava zboží z/do zahraničí. Je to služba přímo vázaná na dovoz/vývoz zboží a proto je toto plnění osvobozeno od daně s nárokem na odpočet daně??? (jak do přiznání, řádky?) Nebo jak tomu mám rozumět? Týká se to autodopravce, který službu provádí pro někoho jiného nebo se to týká jen firmy, která si sama své zboží přepraví? Potvrzený přepravní doklad celním úřadem? - jaký? Když není potvrzení od celního úřadu, není nárok? - není potvrzení. Kde mi to ten celní úřad potvrdí? Na hranici? Někde jinde s tím musím zajet? Fakt jsem jelen. Ani dvě školení na DPH mi k ničemu nebyla, každý tam čte zákon, ale praktického se nedozvím. Kdo víte, prosím poraďte. Děkuji!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2007 9:09

Aňa (neregistrovaný)

Re: osvobození přepravy od DPH
      Přeprava a služby vázající se na vývoz a dovoz (např. nakládka,vykládka) jsou vždy osvobozeny, ale podmínkou je opravdu razítko buď na CMR=přepravní doklad, nebo také JSD, kde bude uvedena SPZ Vašeho vozidla.
      JSD sice odevzdáváte vývozci zboží, ale můžete si udělat kopii, čím více dokladů, tím lépe, protože kolikrát jsou průpisy CMR i JSD nečitelné..
      Osvobození se týká jak přímo pro přepravce, tak i pro zprostředkovatele přepravy, přepravce zde ale musí předat jedno vyhotovení nebo kopii potvrzeného CMR.
      Potvrzení celního orgánu získá řidič při výjezdu z EU na hranici.
      Pokud nedoložíte přechod hranice EU celním razítkem, tak nemůžete uplatnit osvobození (každé osvobození je něčím podmíněno, jako i u dodání zboží do EU také musíte doložit, že zboží opustilo čs. hranici...., nebo pokud nevrátíte vývozní firmě potvrzené JSD, tak tato firma nemůže zboží osvobodit a musí z tohoto zboží odvést DPH...)
      To jen tak stručně, více by Vám řekli na nějaké nejbližší celní deklaraci, kde vystavují JSD, vím, že u vývozu do Ruska v režimu tranzit je to trošku jinak....ale mám na to lidi, takže zde Vám nepomohu.
      Tato osvobozená přeprava potom přijde do ř. 440

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).