Re: platnost dálniční známky
>dobrý den
>Máme debatu se šéfem ohledně platnosti dálniční zánky
>a mám takový dotaz. Dálniční známky pro rok 2006 je
>platná do 31.12.2006, ale na kuponu prokazující
>zaplacení poplatku je vyznačena platnost do 31.1.2007.
Tak jest. Zastaralá informace o platnosti je i na informačním letáku, který dostanete při zakoupení známky.
>Vyjádřili se k tomu naši zákonodárci nějak, nebo
>jednostranným úkonem tuto platnost omezili.
>děkuji
Jednostranným úkonem (změnou zákona) platnost omezili.
Když jsem si kupoval známku, tak jsem si ji koupil do 31.1.2007.
V právním státě je retroaktivita zákonů zakázána a proto platnost končí až 31.1.2007. Jestli jsme v právním státě nechám na Vás. :-))
Zákon o zkrácení platnosti dálničních známek, který si Kapsch nechal od darmožroutů schválit, je tedy proti ústavní a vědí to i policajti. Pokud by se chtěl někdo špinit a žalovat stát, měl by vyhrát a stát by mu měl leden proplatit. Tolik teorie.
Pro auta do 3,5 tuny je pohodlnější koupit novou známku s platností 1.12.06 až 31.1.08.
Hezký den!
Už jsem tu psal, že je o (mimo jiné) lapsus z oblasti spotřebitelského práva a pokud je mi známo, tak právníci se vcelku shodují na tom, že soudní spor o event. postih za jízdu bez známky by pravděpodobně vyhrál bezznámečník. Na věci to ovšem asi nic nemění - možná pár (vyhraných) sporů bude a tím to skončí. Je to věc principu, z ekonomického hlediska bagatelní záležitost a pouze příležitost pro pár uřvanců. Prakticky se to týká pouze těch, kteří v r. 2007 chtěli po dálnicích jezdit jen v lednu. Ti si teď budou muset koupit krátkodobou nebo jezdit bez a těšit se na vyhraný spor.
Souhlasím, pro osobáky to praktický význam nemá. Ale pokud jsou známky zkráceny i pro náklaďáky, tak to může být o něčem jiném.
I když i tady bych měřil (možný užitek)/(jisté náklady).
P.S.
Gravere, něco ke kompendiu jsem písnul na www JanyF.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 1. 2007 12:15
dobrý den
Máme debatu se šéfem ohledně platnosti dálniční zánky a mám takový dotaz. Dálniční známky pro rok 2006 je platná do 31.12.2006, ale na kuponu prokazující zaplacení poplatku je vyznačena platnost do 31.1.2007.
Vyjádřili se k tomu naši zákonodárci nějak, nebo jednostranným úkonem tuto platnost omezili.
děkuji