Re: Připojování k netu - kontrola?
Tento dotaz skutečně patří spíš do nějaké počítačové poradny (třeba pc.poradna.net ) Domnívám se, že zaměstnavatel může takovou kontrolu provádět velmi snadno, technických možnéstí je celkem dost. Navíc na to zaměstnavatel má právo, protože zaměstnanec se připojuje za peníze firmy, z firemního počítače a v čase, kdy je placen za práci pro firmu. Bránit se tomu moc nemůžete - právně ani technicky, pokud tedy nejste technicky zdatnější než správce firemní sítě ;-)
Ano, samozřejmě to možné je a běžně se to provádí. Firemní síť je zpravidla připojena přes proxyserver, na kterém se logují aktivity uživatelů. Administrátor tedy může velmi jednoduše zjistit, kdo se kdy připojil na jaké stránky, který soubor stáhl atd., a to bez ohledu na to, co uděláte na lokální stanici.
Právo viz co píše Eva, jsou už i nějaké judikáty. Větším problémem samozřejmě bývá nakládání s takto zjištěnými informacemi. Zaměstnavatel je oprávněn zjišťovat, zda se v pracovní době nepřipojujete na stránky se zjevně nepracovní tematikou a pokud to uděláte, tak vás nějak postihovat. Pokud ale zjistí, že jste např. homosexuální zoofil, má dost problém, jak tuto informaci uchránit. Tohle si bohužel spousta firem neuvědomuje.
nejsem počítačový mág, takže to asi nenapíšu odbornou terminologií, ale - v kterékoliv chvíli mi je člověk zodpovědný za síť schopen říct, kam která ovečka kouká, a to i zpětně. když někdo hoodně kouká na jiné než s prací související stránky nebo visí na chatech, můžeme mu přístup jaksi "okleštit", aby se dostal jen na nutné. je to lepší řešení, než nějaké kázeňské postihy apod.:-) a podle mě je to i o.k. v pracovní době, na počítači zaměstnavatele, má makat a ne vykecávat nebo stahovat filmy či muziku:-)
Děkuji za odpovědi. Ale nedá se to posuzovat jako odposlouchávání? To přece povolené není? Když se zaměstnavatel připojí současně se mnou a může sledovat, co sleduju já, třeba i co teď píšu(?), tak je to divné...
Mimochodem nevím, co je to ten homosexuální zoofil, podívám se na to (ale radši ne z pracovního PC:-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot na víkend vzrostou, určilo ministerstvo
S vyplněním daňového přiznání pomůže AI, nástroj je zatím dostupný jen zaměstnancům
Ztracená data, anglické chyby a infolinky na zhroucení. Start JMHZ provází chaos
Provoz EET 2.0 má stát až 600 milionů korun ročně
Strop cen benzinu a nafty výrazně klesl
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
5. 1. 2007 14:53
Omlouvám se za dotaz, který sem možná nepatří, ale nevím, kde se jinde zeptat - je technicky možné, aby zaměstnavatel kontroloval stránky, na které se zaměstnanec připojuje? Myslím průběžně, ne to potom hledat v PC, to by si každý mohl smazat. Nejde mi o nějaké technické detaily, to bych stejně nepochopila, ale o fakt, jestli něco takového je vůbec možné?