Pokud to zboží koupíte na své jméno a pak ho prodáte zákazníkovi (je jedno, jestli vám dá peníze předem, nebo vám to zaplatí až po dodání zboží) , musíte mu účtovat i to zboží, ne jenom poplatek za vyřízení.
Na faktuře pro zákazníka bude cena zboží plus nějaká marže či poplatky, pak budete mít ještě fakturu od dodavatele, u něhož jste to zboží koupil. Tyto dvě faktury když od sebe odečtete, tak rozdíl bude váš zisk.
Dobrý den,
prvotně si ošetřete smlouvou o zprostředkování podle NOZ, tz. že skutečně realizujete zprostředkování obchodu. Pokud jde o obrat ( předpokládám že se ptáte ) ohledně překročení obratu 1 mil. pro plátcovství DPH ? pokud ano, do obratu se v tomto případě započítává pouze provize.
Přijímáte li peníze jako průtočnou položku, kterou pak realizujete nákup, účtujte to jako zálohy
221 / 315 příjem
315/ 221 výdej někam na nákup
311/ 602 FA za zprostředkování - jen provize
jste li v DE pak FA za provize bude stejná, průtočnou položku evidujte jako příjem / výdej nesnižující ZD
Velice Vám děkuji!
Dám tedy příklad:
Zboží stojí 10 000 Kč.
Za zprostředkování si účtuji 200 Kč.
Zákazník tedy pošle 10 200 Kč na můj účet.
Já provedu nákup a poté vystavím fakturu, na které bude pouze jedna položka - zprostředkování nákupu 200 Kč.
Více úkonů není potřeba?
Děkuji Vám
Dobrý den,
jak více úkonů není potřeba ? asi čteme každý jiný příspěvek,
nejprve si ošetřete, že realizujete skutečné zprostředkování obchodu ( máte na to ŽL, máte na to smlouvy dle NOZ ) aby jste nebyl v podezření, že pouze obcházíte klasický nákup a prodej zboží ( buď aby jste se nestal ze zákona plátce DPH překročením obratu, nebo identifikovanou osobou při překročení limitu pořízení zboží )
pak si ujasněte zda vedete účetnictví, nebo daň. evidenci, protože v obou případech vám přijdou peníze a také odejdou z BÚ ( tedy peníze na "zprostředkování nákupu " pro 3 osobu ), tedy o tomto "toku " tedy o tom cash - flow, musíte nějak evidovat ( ten tok peněz se nikam neztratí a ani neuteče) , jak jsem uvedl, a je to zcela rozdílné v účetnictví a v DE. máte to na nahoře.
takže ještě tento poslední příspěvek, jinak nemohu sloužit, já tady nejsem a nechci být non stop.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 10. 2017 11:15
Dobrý den,
mám v plánu zprostředkovávat zákazníkům nákup zboží v zahraničí. Princip je jednoduchý - zákazník pošle URL produktu, pošle mi peníze na nákup zboží a já mu zprostředkuji nákup.
Jakým způsobem lze, prosím, fakturovat, aby byl v obratu pouze příjem ze zprostředkování a nikoliv celá cena zboží?
Děkuji Vám mockrát
Kamil