Re: dohoda o provedení práce
Rozhodující jsou hodiny předpokládané k provedení té práce, nikoli skutečně odpracované. Ty nejsou rozhodující a ani se nesledují. A i kdybyste je evidovali a později se ukázalo, že provedení úkolu trvalo déle, než jste původně předpokládali, nemá to na dohodu o prov. práce vliv.
přesně to jsem si myslela ale nebyla jsem si jistá na 100%. Děkuji
Tak to teda nesouhlasím. 100 hodin ročně i jednoho zaměstnavatele je limit. Nám to kontrolovali jak z FÚ, OSSZ, tak z Úřadu práce, posléze i z IBP a chtěli docházku a výplatní pásky, kde byly vykázané hodiny. Že se to dělá fiktivně, když to jde - je jasné. V novém ZP je to samé - 100 hodin ročně - můžete mít dohod třeba 5 - ale u různých zaměstnavatelů - pak neplatíte ani on zdrav. a sociální - jen daně. Takže výklady jsou různé.
Paní Lenko, dovoluji si nesouhlasit s Vaším nesouhlasem:-)
DoPP byla uzavřena v roce 2006, kdy ještě ZP používal slůvko "předpokládaný" u rozsahu práce. Pokud by kontroly chtěly docházku, tak by měly uvést, podle jakého předpisu jste povinna ji vést i u DoPP. Mimochodem v novém ZP není to samé, počet hodin se zvýšil na 150 hod. ročně.
>>>>>Dobrý den, potřebuji poradit: Mám uzavřenou dohodu o
>>>>>provedení práce do 100 hod.na období 9-12/06.
>>>>>Měsíčně
>>>>>byl předpoklad odparovaných max. 20 hod. Bohužel
>>>>>nyní
>>>>>při zpracování mezd jsem zjistila, že jsem hranici
déle,
>>>než
>>>jste původně předpokládali, nemá to na dohodu o prov.
>>>práce vliv.
>>Tak to teda nesouhlasím. 100 hodin ročně i jednoho
>>zaměstnavatele je limit. Nám to kontrolovali jak z
>>FÚ,
>>OSSZ, tak z Úřadu práce, posléze i z IBP a chtěli
>>docházku a výplatní pásky, kde byly vykázané hodiny.
>>Že se
>>to dělá fiktivně, když to jde - je jasné. V novém ZP
>>je to samé - 100 hodin ročně - můžete mít dohod třeba
>>5
>>- ale u různých zaměstnavatelů - pak neplatíte ani on
>>zdrav. a sociální - jen daně. Takže výklady jsou
>>různé.
>
>Paní Lenko, dovoluji si nesouhlasit s Vaším
>nesouhlasem:-)
>DoPP byla uzavřena v roce 2006, kdy ještě ZP používal
>slůvko "předpokládaný" u rozsahu práce. Pokud by
>kontroly chtěly docházku, tak by měly uvést, podle jakého
>předpisu jste povinna ji vést i u DoPP. Mimochodem v
>novém ZP není to samé, počet hodin se zvýšil na 150 hod.
>ročně.
Ano, omlouvám se, samozřejmě těch 150 hodin vím. Ale jinak trvám na svém - asi to dělali z pozice síly - kdo by se s nimi při kontrolě hádal - ale třeba mi z dohod sčítala OSSZ, že nebylo více než 100 ročně - jinak by z toho chtěli odvádět pojištění ???
Toto téma tady na BC jednou probírala paní Jiřka a pěkně zostra:-) Mrzí mě, že jsem si to tenkrát neuložila, alespoň adresu. Nu, od letošního roku už to je stejně jinak.
Z vlastní zkušenosti vím, že kontrola SSZ jde tak daleko, jak daleko ji pustíte. V pozvánce si naporoučí přinést tisíc druhů dokladů a do části z nich Vám ani nesmí vlézt. Všimněte si, že čekají, až jim je sama strčíte pod nos:-))
Jinak s Vámi naprosto souhlasím, kdo by se s nimi hádal. Ovšem kdyby mi překvalifikovali DoPP na DoPČ (samozřejmě, že chtějí vyždímat pojistné) jen kvůli překročení 100 hodin ročně, tak bych se hádala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 1. 2007 15:50
Dobrý den, potřebuji poradit: Mám uzavřenou dohodu o provedení práce do 100 hod.na období 9-12/06. Měsíčně byl předpoklad odparovaných max. 20 hod. Bohužel nyní při zpracování mezd jsem zjistila, že jsem hranici 100 hod o pár hodin překročili. Musím uzavřít dohodu o pracovní činnosti na 12/06? Pokud vycházím dle zákona dohodu o provedení práce mohu uzavřít pokud předpokládaný rozsah práce nepřekročí 100 hod, a to jsme předpokládali. Máte v tomto případě nějaké zkušenosti. Děkuji za rady a návrhy řešení