Mateřská dovolená, daňový bonus a SZM

• (neregistrovaný)

6. 1. 2007 16:09

Dobrý den, mám těch otázek trochu víc, budu se snažit, aby nebyly zmatené a dávlaly smysl.
    1. V 10/2006 jsem se vdala. Jsem těhotná, dítě se narodí v únoru. Pokud se nepletu, podmínkou SZM je vyživované dítě, tzn. že my si SZN za rok 2006 podat nemůžeme!?
    2. Nyní jsem na neschopence. Od 10.1.2006 budu čerpat mateřskou dovolenou. Tu vyplácí zaměstnavatel? Mateřská je 6 měsíců a co pak? Rodičovský příspěvek vyplácí stát? V jaké výši? Ta zvýšená částka, co platí od 1.1.2007 je mateřská nebo rodičovský? Všichni mluví o mateřské, ale já jsem měla za to, že se mateřská vypočítává ze mzdy a to schválené zvýšení se týká rodičovského příspěvku.
    3. Po narození dítěte si manžel jako zaměstnanec může uplatňovat daňový bonus na dítě 500Kč/měsíc. To slůvko "MŮŽE" znamená, že jej nemusí uplatňovat každý měsíc a uplatní ten bonus pak v daňovém přiznání za rok 2007 /které si podává sám/ nebo to nelze.
    Předem díky za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 1. 2007 17:18

Zuzik (neregistrovaný)

Re: Mateřská dovolená, daňový bonus a SZ
      >Dobrý den, mám těch otázek trochu víc, budu se snažit,
      >aby nebyly zmatené a dávlaly smysl.
      >1. V 10/2006 jsem se vdala. Jsem těhotná, dítě se
      >narodí v únoru. Pokud se nepletu, podmínkou SZM je
      >vyživované dítě, tzn. že my si SZN za rok 2006 podat
      >nemůžeme!?
      Ne, můžete až za rok 2007 (pokud se něco nezmění)
      >2. Nyní jsem na neschopence. Od 10.1.2006 budu čerpat
      >mateřskou dovolenou. Tu vyplácí zaměstnavatel?
      Bude Vám vyplácena úplně stejně jako nemocenská-180dní
      >Mateřská je 6 měsíců a co pak? Rodičovský příspěvek vyplácí
      >stát? V jaké výši? Ta zvýšená částka, co platí od
      >1.1.2007 je mateřská nebo rodičovský? Všichni mluví o
      >mateřské, ale já jsem měla za to, že se mateřská vypočítává
      >ze mzdy a to schválené zvýšení se týká rodičovského
      >příspěvku.
      Je to rodičák, na který nastoupíte po ukončení mateřské a platí ji stát ( vyřídíte to tam, kde budete vyřizovat přídavky na dítě až se narodí) a je to v té zvýšené částce 7tis.
      >3. Po narození dítěte si manžel jako zaměstnanec může
      >uplatňovat daňový bonus na dítě 500Kč/měsíc. To slůvko
      >"MŮŽE" znamená, že jej nemusí uplatňovat každý měsíc a
      >uplatní ten bonus pak v daňovém přiznání za rok 2007
      >/které si podává sám/ nebo to nelze.
      Může, pokud podepíše prohlášení abude splňovat ostatní zák.podmínky. Až se Vám dítě narodí, tak ať si vezmě jeho rodný list a zajde si na svou mzd.účtárnu. Po ukončení roku mu v účtárně vystaví Potvrzení o zdan.příjmech, kde bude mít i výši slev, případně bonusů a podle toho si pak vyplníte daň.přiznání.
      >Předem díky za radu.
      Upozorňuji na jedno - manžel si bude moci uplatnit slevu 4200 na Vás (manželku bez příjmů) jen v případě, že součet letošní nemocenské a mateřské nepřesáhne 38040 Kč - viz §35ba ZoDP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).