Dědictví

• (neregistrovaný)

7. 1. 2007 14:03

Ano to proběhloi za účasti notářky ,ale byla na straně nevl.bratra,když jsem ji tio řekla jak to je,odpověď byla,že bratr vypravil pohřeb a tak to připadá jemu/mne nechtěl ,abych pomohla jelikiž bydlel blízko ni a já bydlím dále ,tím měl možnost vše vyklidit/uzavřela to tak jak jsem napsala,dům darovala za života a podepsala,že byla při plném vědomí /,totiž měla před operací baypasu a kornatění tepen,závěrečná zpráva mne ani po roce nedošla,bude 3 roky a já nevím jak dál.Moc děkuji za příspěvky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 1. 2007 14:09

pája (neregistrovaný)

Re: Dědictví
      Notář projedná dědictví a dá návrh soudu, který rozhodne o schválení dohody mezi dědici, to přece nemůže notář udělat, aby stranil jednomu z dědiců, doporučuji jít za právníkem v místě a požádat o konzultaci, tady to lze těžko řešit nebo na dálku radit. Musel bych vidět písemnosti, datumy, obsah atd.

• 7. 1. 2007 14:15

1234 (neregistrovaný)

máte to nějak zmateně napsané. dole píšete, že darovala 1/4 domu, tady už celej?
      co jste vlastně zdědila vy a co bratr?
      pokud je to, jak jste psala dole, kdo zdědil zbývající 3/4 domu?

• 7. 1. 2007 14:44

Jana (neregistrovaný)

>>Ano to proběhloi za účasti notářky ,ale byla na
      >>straně nevl.bratra,když jsem ji tio řekla jak to
      >>je,odpověď
      >>byla,že bratr vypravil pohřeb a tak to připadá
      >>jemu/mne nechtěl ,abych pomohla jelikiž bydlel blízko
      >>ni a já
      >>bydlím dále ,tím měl možnost vše vyklidit/uzavřela to
      >>tak jak jsem napsala,dům darovala za života a
      >>podepsala,že byla při plném vědomí /,totiž měla před
      >>operací
      >>baypasu a kornatění tepen,závěrečná zpráva mne ani po
      >>roce nedošla,bude 3 roky a já nevím jak dál.Moc
      >>děkuji
      >>za příspěvky
      >
      >máte to nějak zmateně napsané. dole píšete, že
      >darovala 1/4 domu, tady už celej?
      >co jste vlastně zdědila vy a co bratr?
      >pokud je to, jak jste psala dole, kdo zdědil zbývající
      >3/4 domu? Bohužel ,nemám zmatené ,ale musím definovat,že dům je velký a má 3 majitelé-správně to s tím vším uzavřela soudní komisařka,nemám na nic nárok-nejsem správce pohřbu-nic dokázaného,že byla závěť nemám/dcera o tom věděla a sestra matky také.Prosím o prominutí výrazu.Děkujií

• 7. 1. 2007 18:21

Jiřka (neregistrovaný)

Já to vidím takto:
      1) Matka mohla za svého života darovat svůj majetek komu chtěla. S tím nic nenaděláte.
      2) Domnívám se, že pokud závěť prokazatelně existovala a teď není k nalezení, pak sehnat svědky, kteří závěť podepisovali a dát to k soudu (to fakt nevím, co s tím). Pokud ale nedokážete, že závěť skutečně byla sepsána, tak není po čem pátrat.
      3) Nezáleží na tom, kdo zařizoval pohřeb. Vy jste neopomenutelný dědic, takže se měl sepsat veškerý majetek, který matka vlastnila v den své smrti. Ten pak dědí její manžel a JEJÍ vlastní děti.(Ten Váš nevl. bratr je její vlastní syn? Pokud ano, je dědicem stejně jako Vy. Pokud ho vyvdala, není dědicem).
      Pokud by některému z těchto dědiců něco darovala za svého života, je možné vznést požadavek na započtení tohoto daru. Tzn. že by se hodnota tohoto daru odečítala od jeho nyní zděděného podílu.

• 7. 1. 2007 19:01

Jiřka (neregistrovaný)

Až jsem toto napsala, četla jsem debatu níže, kde o tom píšete. Myslela jsem to tak, že když jeden ze sourozenců zařizuje pohřeb, tak není tím pádem jediným dědicem a ten druhý, který pohřeb nezařizoval, není tím pádem z dědictví vyloučen. (Jana totiž píše "nejsem správce pohřbu - nemám na nic nárok"). Ale po přečtení příspěvku níž už je vše zas o něco jasnější.

• 7. 1. 2007 19:08

1234 (neregistrovaný)

já si dokonce myslím, že i pokud závěť existovala, ale paní ještě před smrtí změnila úmysl a jediný (z příspěvků mám dojem, že nic než tu část domu paní nevlastnila) majetek darovala, tak nemá ani cenu po té závěti pátrat.

• 7. 1. 2007 19:16

Jana (neregistrovaný)

>>>Ano paní Jiřko ,mnohokráte Vám děkuji já jsem se také tak domnívala o zápočet a vznesla jsem i u jednání notářky-soudní komisářky ,tento požedavek a bylo mne sděleno,že nemovitost byla darována za života matky.Matka byla sama.Ostatní věci ,které bratr uvedl prý jsou bezcenné za 50 let a odpovídají tomu,kdo se staral o pohřeb. Jana
      >vidím takto:
      >>>1) Matka mohla za svého života darovat svůj majetek
      >>>komu chtěla. S tím nic nenaděláte.
      >>>2) Domnívám se, že pokud závěť prokazatelně
      >>>existovala
      >>>a teď není k nalezení, pak sehnat svědky, kteří závěť
      >>>podepisovali a dát to k soudu (to fakt nevím, co s
      >>>tím). Pokud ale nedokážete, že závěť skutečně byla
      >>>sepsána, tak není po čem pátrat.
      >>>3) Nezáleží na tom, kdo zařizoval pohřeb. Vy jste
      >>>neopomenutelný dědic, takže se měl sepsat veškerý
      >>>majetek,
      >>>který matka vlastnila v den své smrti. Ten pak dědí
      >>>její manžel a JEJÍ vlastní děti.(Ten Váš nevl. bratr
      >>>je
      >>>její vlastní syn? Pokud ano, je dědicem stejně jako
      >>>Vy. Pokud ho vyvdala, není dědicem).
      >>>Pokud by některému z těchto dědiců něco darovala za
      >>>svého života, je možné vznést požadavek na započtení
      >>>tohoto daru. Tzn. že by se hodnota tohoto daru
      >>>odečítala
      >>>od jeho nyní zděděného podílu.
      >>dovolím si v bodě 3 nesouhlasit. záleží na tom, kdo
      >>zařizoval pohřeb.
      >
      >Až jsem toto napsala, četla jsem debatu níže, kde o
      >tom píšete. Myslela jsem to tak, že když jeden ze
      >sourozenců zařizuje pohřeb, tak není tím pádem jediným
      >dědicem a ten druhý, který pohřeb nezařizoval, není tím
      >pádem z dědictví vyloučen. (Jana totiž píše "nejsem
      >správce pohřbu - nemám na nic nárok"). Ale po přečtení
      >příspěvku níž už je vše zas o něco jasnější.

• 7. 1. 2007 19:32

1234 (neregistrovaný)

takže je to tak, jak jsem vám psal níže. majetek nedosahoval ani hodnoty pohřbu a hrobu, tudíž patří bratrovi. jediné řešení vidím v tom, pokud máte svědky, že majetek v bytě měl větší hodnotu nebo existovalo ještě něco (šperky apod.) ale toto jste měla namítat v průběhu dědického řízení.

• 9. 1. 2007 18:02

Jarmila (neregistrovaný)

Velice těžko jsem mohla namítatkdyž paní komisařka nechtěla nic napsat,že už bylo vše napsáno a doufám,že Vám bude stačit,že jsem v prvotní fázi ani neobdržela oznámení,že bylo ukončené dědické řízení.To jse si zjistila sama na soudu,jak jsem se zeptala,kdy bude dědické řízení,Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).