S.R.O. - pokračování pro pí bdm
.... pokračování
4) mohou si společníci písemně stanovit, že si nebudou vyplácet odměny? Nebude pak problém s uznáváním jejich cestovních náhrad?
V případě, že by byli zaměstnáni, vztahuje se na ně min. mzda? Jsou zaměstnáni pro jinou s.r.o., tak aby nemuseli podávat přiznání při souběhu více prac.poměrů, dala bych jim jen mzdu 5000 s tím, že by se zdanila jednorázovou srážkovou daní ... kdybych jim dala třebas jen 1/2 úvazek, pak bych vlastně splnila i tu minimální mzdu -))) ...?
5) nové s.r.o. bylo založeno proto, že převezme výrobu od jiného s.r.o. (společníci zůstávající stejní), původní s.r.o. bude zajišťovat pouze servis. Max. do 14.1.07 by měli do nového s.r.o. přejít 3 zaměstnanci - mám s nimi ukončit prac.poměr dohodou k 13.1.07 a od 14.1.07 je hned přijmout do nového s.r.o.? Nenašla jsem zatím na webu vzor pracovní smlouvy dle nového ZP ... zřejmě asi neexistuje nějaká možnost "přechodu" zam do firmy, která má stejné složení majitelů, ale jiný název, i sdílo společnosti je totožné (abych nemusela dělat odhlášky a pak zase přihlášky)
6) já osobně budu přecházet do nové s.r.o., ale účtovat budu i starou s.r.o. ... neměla by nová s.r.o. přefakturovávat část mé mzdy staré s.r.o.? ... může to vůbec nebo by musela mít ŽL na činnost ek. poradců?
Díky moc za radu, pokud se Vám tedy ten můj román bude vůbec chtít číst -))
Re: S.R.O. - pokračování pro pí bdm
4) záleží na tom, jaké to budou cestovní náhrady. Pokud cesty související jen z jejich "společnickou prací", pak by problém být neměl. Ale jako společníci té práce moc nemají. Jejich vztah se společností může být nad to různý - obchodní nebo pracovní. Pokud bude jen obchodní, pak minimální mzdu dodržovat nemusíte a proplácení náhrad si můžete sjednat.
5) přechod zaměstnanců by byl jen v případě, že se jedná o nějakou "nástupnickou" organizaci. U Vás podle mě začínají u úplně nového zaměstnavatele.
6) těch možností bude asi víc, jak Vaši práci mezi ně rozdělit. Přefakturaci mezd bych ale nedělala. Co u té jedné jako hlavní a u druhé na nějakou dohodu? Nebo vlastní živnost a vzít si je jako klienty (?)... ***
Re: S.R.O. - pokračování pro pí bdm
Díky moc za rady -)) zachránila jste mě -)). Právě lovím na netu nějakou interaktivní přihlášku k registraci, ale vše je jen v .pdf ... nemáte nějaký tip? Abych to nemusela vyplňovat ručně ...
PS: sídlo máme v Brně, provozovna ve VM, musím provozovnu uvádět na příloze k registraci?
Re: S.R.O. - prosím radu od pí bdm
*** To toho tady máme :-)) Udělám to na dvakrát, jako Vy :-)
1) pokud ke dni zápisu ještě nenaběhly žádné poplatky bance, tak to tak bude. Máte ale i jinou možnost §3/2 ZÚ.
2) Není třeba nic zvláštního, normální VH,dávám k ní přílohu těch přijatých nákladů, popř. přijatých závazků a komu co bude uhrazeno. Takže možná na jeden doklad Vám to nepůjde zaúčtovat, protože každému může přijít jiná částka
3) K DPH se přihlásit můžete. S registrací poštou nemám zkušenost, já to neobíhám jen chystám podklady a nechávám klienty, ať se o to postarají sami :-)).... ***
Ještě jednou se Vás chystám otravovat, využiji možnost §3 odst.2) zákona o účetnictví a §17a ZDP a sestavím účetní závěrku a podám přiznání až s rokem 2007, abych se vyhnula zbytečnému papírování ....
Zahajovací rozvahu sestavím k 8.12.2006 (den zápisu do OR), účetnictví otevřu k 8.12.2006 a do PS dám stavy zahajovací rozvahy a účetnictví uzavřu až 31.12.2007? Pochopila jsem ZoÚ správně?
Před zápisem do OR zaplacena společníkem (správcem vkladu) doména ... zahrnout do zřizovacích nákladů?
PS: nemáte tip na dobrou knížku ohledně s.r.o.?
Díky moc za trpělivost a radu.
*** Ano, správně :-) Dejte ale správci na vědomí, že využíváte tohoto §, aby po Vás zbytečně nemámil DP :-). S tou doménou: ano, patřilo by do zřizovacích výdajů. Vy jste měli vklad v hotovosti u společníka? A z něj byla ta doména placena? Nebo společník dal ze svého na její úhradu? Pokud byla placena z vkladu, měla by se objevit už v PS. Ale podle mě je přehlednější a jednodušší tvářit se (a účtovat), že vydal ze svého a do PS dát celou výši vložených peněz. Pak budete mít čas dát dohromady všechny zřizovací výdaje, počkat jak VH o nich rozhodne, podle výše stanovit zda se budou odepisovat nebo půjdou rovnou do nákladů a to, co společníci dali ze svého (jako i tu doménu), jim proplatit. Knížka: v žádné není úplně všechno a vše se mění :-))) Ale můžete zkusit od Pavla Běhounka jeho knížky o SRO - bývají aktualizované - tuším vydává ANAG :-) ***
*** Děkuji za radu, správci dám písemně vědět.
Vklad u společníka v hotovosti jsme neměli, byl pouze vklad 211 000 na b.ú., z čehož je ZK 210 000 a 1 000 na pozdější bankovní poplatky (ty zúčtovány bankami až po zápise do OR ..). Dále společník vložil na účty ještě 1 000 SKK, 100 USD, 100 EUR - všechny tyto vklady ale až po zápise do OR.
Před zápisem do OR jen ta doména za 952 vč. DPH a NZ společenské smlouvy 4 665,- vč. DPH, tj. zúčtuji rovnou do nákladů 518/365.x
Ještě jednou díky moc za pomoc a hlubokáááá poklona vašim znalostem -)). Veronika
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 1. 2007 23:04
Dobrý den,
prošla jsem si řadu diskuzí na téma s.r.o. a ráda bych se jen ujistila, že jsem pochopila vše správně ....
1) s.r.o. byla zapsána do OR 8.12.06, k tomuto datu vytvořím zahajovací rozvahu formou navedení PS do účetního SW:
701/411 .... 200 tis ... ZK
221/701 .... 201 tis ... ZK vložen do banky + 1000Kč na bank.popl.
701/365 .... 1 tis ... částka nad ZK ( - " -)
- do 31.3.2007 podám nulové DPPO, nulový VZaZ a rozvahu, kde bude jen ZK, závazek ke společníkovi 1000 a 200tis v bance.
2) VH na schválení zřizovacích výdajů ještě neproběhla, dojde k ní v průběhu ledna 2007 - nemáte prosím náhodou nějaký vzor, jak by tato VH měla vypadat?
....... zřizovací výdaje budou tedy součástí nákladů až v r. 2007 (zúčtuji náklady souhrně interním dokladem s datem VH ve 2007 - budou jen kolem cca 15000 - ŽL, kolky, právník .. proti 365)
3) registrace na FÚ má být do 30-ti dnů, tj. zítra nám zřejmě vyprší poslední den -( ... mohu se zrovna registrovat k DPH? (dočetla jsem se zde na BC v sekci FÚ_registrace, že by to mohl být problém? Dále se zde také psalo, že pokud se přihláška k registraci posílá poštou, musí být přílohy úředně ověřeny? - kopie výpisu z OR, rozhodnutí o zápisu do OR, sml.s bankou, ŽL ...)
pokračování .......