Re: Vzor pracovní smlouvy
No tak nad tím přemýšlím již několik dní. Doufám, že se někdo ozve, protože jsem vymyslela houby. Smlouvy určitě platí. Ale máme udělat dodatky - že to, co je ve smlouvě platí, ale pod jiným paragrafem Zákoníku práce. Nebo nějakou vnitřní směrnici. Já nevím, snad se ozve někdo z velké firmy, kde na to mají lidi. Já dělám vše a nestíhám to zjistit.
Myslím si, že dodatek jen kvůli změně čísel §§ není třeba. Často bývá ve smlouvách odstavec o tom, že ve mzdě je již zohledněna případná práce přesčas. O vypuštění tohoto odstavce je podle mě třeba řešit dodatkem. Ráda si přečtu Vaše názory. Změnu smluv, krom jiného, mám coby dnešní téma č. 1. Hezký den Edita
Můj názor i zkušenost z praxe:
pr.smlouvy uzavřené za pův. ZP platí v plném rozsahu, i když jsou tam odkazy na §§ starého ZP. Lze to dát do souladu s novým ZP formou dodatku, kde se uvede co se ruší a čím se nahrazuje,případně lze využít § 37 nového ZP a o změnách obsahu pracovního poměru v souvislosti s novým ZP zaměstnance písemně informovat. Mělo by to být provedeno do 1 měsíce ode dne, kdy změna nastala. Dodatek musí schválit obě strany, Pís. informace je jednostraný právní úkon zaměstnavatele, je to tedy jednodušší.
Důležité ale je, aby jakýkoliv pracovněprávní úkon učiněný nyní byl v souladu s novým ZP.(změny obsahu pr.poměru, ukončení PP atd.)
Díky za odpovědi, jedná se mi o to, že budem nyní přijímat zaměstnance a zdá se mi dle nového ZP, že obsah pracovní smlouvy vč. informačních povinností (výpovědní doby, dovolená atd.) zůstal stejný .... tzn. že bych mohla použít starý vzor pracovní smlouvy (nemám v něm odkazy na konkrétní §) ...
Praxe: změstnavatel prohlásil, že nic přepisovat nebude. Vnitřním předpisem opravil hod. mzdy(sazby) a příplatky. Ale syn má v dodatku ke smlouvě stanoven měsíční plat včetně přesčasů, s odvoláním na již neexistující zákon omzdě.Změnu nechce provést, přesčasy platit nechce a nebude a jestli se to prý někomu nelíbí, tak ho vyhodí. Jak na tohle reagovat, to tedy nevím.
Mám také obdobný problém. Měsíční mzda byla dosud sjednána s případnou prací přesčas v rozsahu 150 hodin za rok. Nyní by se: a) u měsíčních mezd měla sjednat jen měsíční mzda - pak se platí všechny přesčasové hodiny
b) sjedná se měsíční mzda kde se uvede např. 12.000,00 a na druhý řádek se dohodně, že z této měsíčni mzdy jsou 2.000,00 za práci přesčas v rozsahu do 12,50 hodiny za měsíc. Mám chaos zda můžu dohodnout limit do 150 hodin přesčasů za rok nebo do 416 hodin za rok - co smí zaměstnavatel nařídit + co lze dohodnout?
§ 93 ZP - zaměstnavatel může nařídit - do 8 hod. týdně a max. 150 hod. v kalendářním roce, dohodnout může nad tento limit se zaměstnancem, potom max. 8 hodin týdně po dobu 26 týdnů (což je 208 hod.)a jen kolektivní smlouvou může být sjednáno období 52 týdnů po sobě jdoucích, což je 416 hod. Práce přesčas musí být hrazena mzdou + příplatkem min. 25 % nebo náhradní volno. Podle výkladu k § 114 ZP lze i sjednat určitou paušální částku za předpokládanou práci přes čas, ale musí v ní být propočtena mzda + min. příplatek, aby zaměstnanec nebyl krácen
na svých nárocích. U Vás to vychází propočtem na 160.-Kč za předpokládanou hodinu práce přesčas, takže tam nevidím problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 1. 2007 23:54
Domnivám se, že se náplň pracovní smlouvy s novým zákoníkem práce nemění??? Pouze došlo ke změně § ....
Je to tak správně?