Dobrý den,
DBP : Jedná s o opravu základu daně a výše daně podle § 42 zákona o DPH. Oprava základu daně a výše daně je samostatným zdanitelným plněním spadajícím do období, kdy odběratel obdržel opravný daňový doklad (§ 42 odst. 3 písm. b) zákona o DPH).
KH ( výčet témat - portál FS ) : http://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/dotazy-a-odpovedi
Sou. hl : Souhrnné hlášení podávají plátci DPH, kteří : dodávají zboží do jiného členského státu osobě registrované k dani v jiném členském státě,
Paní Lucie píše, že je čtvrtletní plátce DPH, čili registrovat se jako identifikovaná osoba už u ní nepřipadá v úvahu.
Jinak, faktura vydaná vystavená na zákazníka ze Slovenska (či z jiného státu EU) se do kontrolního hlášení neuvádí. Protože DPH z ní neodvádíte vy, ale zákazník, tj. ten Slovák.
Do kontrolního hlášení by se uváděla pouze faktura přijatá (tj. kdyby ten Slovák vám poskytl nějakou službu a tu vám vyfakturoval) - ta by se uváděla do části A.2.
Dobrý den,
máte pravdu, ale jen částečně,
ptala se na souhrnné hlášení a to podává ( za splněných podmínek viz. nahoře) jak plátce DPH tak IO, samozřejmě je li plátce DPH a je jedno zda měsíční nebo kvartální, nemůže být současně IO, ale já uváděl kdo podává souhrnné hlášení, ne kdo je plátce DPH či IO.
FA vydaná na Slovensko plátcem DPH se nevykazuje v KH pouze pokud je odběratel ze SR buď plátce DPH také a nebo podnikající FO ( osoba povinná k dani i aktuální neplátce ) pak jde o systém vat revers, pokud ale fakturuje na Slovensko např. občanům nepodnikatelům ( osoby nepovinné k dani ) účtuje to s českým DPH a v KH je to to v A5 ( doklady do 10 ti. tis + FV bez DIČ protistrany )
Dále také záleží na charakteru služby tz. kde je místo plnění, například přepravní služby osob, místo plnění je tam, kde se přeprava uskuteční, pokud ČR je místem plnění ČR s českou DPH, bez ohledu na to, že si službu objedná ( a FA jde ) na Slovenského odběratele, obdobně u určení místa plnění u služeb se vztahem k nemovitostí, stravovací služby, v oblasti kultury, sportu, instalace a montáže, dodání soustav plynu, elektřiny, tepla či chladu = vše má svoje specifika - své" místo plnění " bez ohledu na odběratele.
Obdobně u FA přijaté z EU, do A2 ano ale pouze pokud jde o režim reverse charge ! ( zejména plátce ČR - plátce z EU kdy je místo plnění v ČR ) ! (tz. návaznost na řádky přiznání k DPH 3,4,5,6,9,12,13 )
to nemůžete brát takto šmahem na jedno brdo, to vám nebude fungovat
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 11. 2017 9:08
Dobrý den,
jsem OSVČ, čtvrtletní plátce DPH, vystavil jsem dobropis ve druhém čtvrtletí, ale bohužel mi byl potvrzen až toto čtvrtletí, tedy čtvrté, jak mám prosím postupovat, abych si mohl nárokovat DPH?Jak se mi tato skutečnost promítne do kontrolního hlášení?
Mohli byste mi prosím ještě poradit, jak mám postupovat při vystavení faktury na Slovensko? Kde se mi má faktura zobrazit v kontrolním hlášení? Budu tedy fakturovat s 0% DPH a musím podat souhrnné hlášení ten měsíc vystavení faktury nebo za čtvrtletí s přiznáním k DPH a kontrolním hlášením?
Předem Vám moc děkuji za odpověď.