Mateřská a rodičovská dovolená

• (neregistrovaný)

8. 1. 2007 20:14

Dobry den
    Jsem nyní na mateřské dovolené mám 3,5 letou dcerku. Pobírám rodičovský příspěvek a mám ukončený pracovní poměr. Chci se zeptat zda v případě dalšího těhotenství mám nárok na mateřskou dovolenou nebo rodičovský příspěvek aniž bych nastoupila do práce nebo budu pul roku úplně bez příjmu ? Zajímají mě ty příspěvky na které bych měla nárok. Děkuji. S pozdravem Andrea

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 1. 2007 21:11

Jiřka (neregistrovaný)

Re: mateřská a rodičovská dovolená
      Pokud nebudete mít zaměstnavatele, na mateřské dávky není nárok. A i kdybyste měla zaměstnavatele, musíte splnit ještě jednu podmínku - 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před skutečným dnem porodu. Do těchto dnů započítává doba, kdy jste měla zaměstnavatele, doba, kdy jste pobírala nemocenské nebo mateřské dávky po skončení prac. poměru, doba kdy si platíte nemocenské pojištění jako OSVČ, doba evidence na ÚP. Jinak by byl nárok od narození dítěte na rodičovský příspěvek.
      Jen upřesňuji, že nyní nejste na mateřské dovolené (ani na rodičovské dovolené), protože toto jsou názvy volna u zaměstnavatele. Vy ale zaměstnavatele nemáte, jste nezaměstnaná a pobíráte rodičovský příspěvek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).