Re: Nárok na dovol. u nerovnoměr.prac.do
V naší firmě se také pracuje na nepřetržitý provoz (12 hodin denně - krátký/dlouhý týden). Roční nárok na dov. máme 20 dní. Při čerpání např. 1 dne dovolené, se zaměstnanci z nároku odečte 1,5 dne dovolené. Co se týče nároku vzniku, bohužel po novu nevím. Zítra jedu na školení:-(
Ono to není po novu to bylo i po staru že nárok na tu dovolenou vznikne po odpracování určité doby, mě jde o to jestli přepočítat i tu dobu.
Jinak přepočítává se právě těch 20dní ne směny aby zaměstnanec viděl na pásce skutečný počet směn které si může vybrat, tak jak píšeš ty mu odečítáš 1,5 dne pak " jednodušší" zaměstnanec neví vlastně kolik šichet má volno. Takže když to přepočítám tak má na pásce že mu zbývá např. 3 dny tak ví že si muže tři šichty vzít dovolenou, kdežto u vás jen 2. Ale to je asi na dohodě. Mě šlo spíš o ten nárok, kdy vzniká.
Omlouvám se p.Andreo za to tykání, nějak mi to ujelo ani jsem si toho nevšimla.
My máme taky 12.hod směny a ti co pracují celý rok tak mají nárok na dovolenou 17dní / normálně 25dnů/ a co se týká nároku tak pokud trvá prac. poměr více jak 60dnů tak má nárok na dovolenou za kal.rok v poměru 1/12 za každý odprac. měsíc a pokud nemá odpracováno 60dnů, tak má nárok na dovolenou za odprac. dny, ale nepočítají se odpracované směny, ale počítá se jako by pracoval každý týden pracovního poměru 5dnů, nevím jestli jsem to napsala srozumitelně, když tak ještě upravím
>>>> Jinak přepočítává se právě těch 20dní ne směny aby
>>>>zaměstnanec viděl na pásce skutečný počet směn které
>>>>si
>>>>může vybrat, tak jak píšeš ty mu odečítáš 1,5 dne pak
>>>>" jednodušší" zaměstnanec neví vlastně kolik šichet
>>>>má
>>>>volno. Takže když to přepočítám tak má na pásce že mu
>>>>zbývá např. 3 dny tak ví že si muže tři šichty vzít
>>>>dovolenou, kdežto u vás jen 2. Ale to je asi na
>>>>dohodě.
>>>>Mě šlo spíš o ten nárok, kdy vzniká.
>>>
>>>Omlouvám se p.Andreo za to tykání, nějak mi to ujelo
>>>ani jsem si toho nevšimla.
>>
>>My máme taky 12.hod směny a ti co pracují celý rok
>>tak
>>mají nárok na dovolenou 17dní / normálně 25dnů/ a co
>>se týká nároku tak pokud trvá prac. poměr více jak
>>60dnů tak má nárok na dovolenou za kal.rok v poměru
>>jestli
>>jsem to napsala srozumitelně, když tak ještě upravím
>
>
>Děkuji, ano srozumitelně, takže nárok na dovolenou
>počítáte normálně podle plánovacího kalendáře. Tj. cca za
>3 měsíce má už 60 dnů prac.poměru i když odpracoval
>třeba jen 45 směn.
ano, já jsem to konzultovala s právníkem v případě prac. poměru od 1.1. do 20.2.07 a měl nárok na 1/12 dovolené ( odpracoval více jak 21dnů ale méně než 42dnů) výpočet: 7týdnů x 5dnů =35dnů plus ještě dva dny je celkem 37dnů
Hezký den.
U nerovnoměrně rozvržené pracovní doby je nezbytné zjitit , kolik v průměru připadne na jeden týden pracovních dnů . Dovolená se přiznává na týdny !!!!! ¨
Příklad: na 1 týden vyjde průměrně 3,5 pracovního dne , pak při ročním nároku 5 týdnů dovolené bude nárok ve dnech 5x3,5=17 dnů .
Při čerpání dovolené ve dnech se proplácí tolik hodin náhrady mzdy za dovolenou , kolik zaměstnanci z tohoto důvodu uchází / i směny mohou být rúzně dlouhé / . Zaměstnanec , ale vždy čerpá pouze 1 den / i při 11hodinové směně !!!!!!/ .
Pokud nepracuje celý rok tak se nárok na dovolenou krátí tak jak jste to popisovali , ale vždy ze základního nároku - přepočteného pro příslušný rozvrh směn .
Zdraví Hana V
Děkuji, ale na délku dovolené jsem se neptala, tam je mi přepočet jasný, šlo mi o to kdy na tu dovolenou získá nárok (za jak dlouho po nástupu, popř. pokud pracuje u zaměstnavatele jen krátce) a na to už zodpověděla "reg". I tak děkuji, třeba to pomůže někomu kdo to tu bude pročítat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 1. 2007 11:36
Dobrý den, u nerovnoměrně rovržené prac.doby (krátký/dlouhý týden - 12hod.směny) se nárok na dovolenou přepočítává. Přepočítává se i doba za jakou nárok na ni vznikne?? Tj. 60 na nárok na dovolenou za kal. rok a 22 (od nového roku 21) dní na nárok na dovolenou za odpracované dny. Má se to také přepočítávat?? Děkuji