Věcné břemeno

• (neregistrovaný)

14. 1. 2007 14:54

Dobrý den! Mohl by mi někdo poradit? V roce 1982 sepsal otec mého bratra se svými rodiči darovací smlouvu na rodinný dům,ale podmínkou bylo právo na doživotní bydlení v celém přízemí tohoto domu. Bohužel otec v květnu roku 1985 zemřel a jako jediný dědic byl můj bratr a jeho jediný syn, kterému bylo toho roku jeden rok. V prosinci roku 1985 byla sepsána další smlouva,kde jako nabyvatel byl můj bratr, jako jediný dědic po otci,ale o právu na doživotním bydlení prarodičů už ve smlouvě není ani zmínka. V roce 2005 mi bratr daroval polovinu domu. Zajímalo by nás,zda mají prarodiče pořád nárok na doživotní bydlení v našem domě. Ve výpisu z katastru jsou všechny položky bez věcných břemen. Měla jsem i poradu s právničkou a ta mi řekla,že pokud není zápis ve výpisu z katastru, věcné břemeno s nárokem doživotního bydlení tam není. Ale dnes jsem se dočetla, že v části C musí být sice zanesena věcná břemena, které omezují vlastníka,ale nemusejí být zde zapsána taková břemena,která vznikají na základě zákona... Jak tedy zjistím, zda na mém domě je věcné břemeno,nebo není...Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 1. 2007 15:17

pája (neregistrovaný)

Re: Věcné břemeno
      >Dobrý den! Mohl by mi někdo poradit? V roce 1982
      >sepsal otec mého bratra
      On není i Vaším otcem?
      se svými rodiči darovací smlouvu na
      >rodinný dům,ale podmínkou bylo právo na doživotní
      >bydlení v celém přízemí tohoto domu.
      Pro rodiče bratra?

Bohužel otec v květnu
      >roku 1985 zemřel a jako jediný dědic byl můj bratr a
      >jeho jediný syn,
      z jakého důvodu jen bratr a ne i Vy?
      kterému bylo toho roku jeden rok.
      Proč i jeho syn,byla závěť?
      V
      >prosinci roku 1985 byla sepsána další smlouva,
      Jaká, o čem, kdo s kým ji sepsal?
      kde jako
      >nabyvatel byl můj bratr, jako jediný dědic po otci,ale
      >o právu na doživotním bydlení prarodičů už ve smlouvě
      >není ani zmínka. V roce 2005 mi bratr daroval polovinu
      >domu. Zajímalo by nás,zda mají prarodiče pořád nárok
      >na doživotní bydlení v našem domě. Ve výpisu z katastru
      >jsou všechny položky bez věcných břemen. Měla jsem i
      >poradu s právničkou a ta mi řekla,že pokud není zápis
      >ve výpisu z katastru, věcné břemeno s nárokem
      >doživotního bydlení tam není. Ale dnes jsem se dočetla, že v
      >části C musí být sice zanesena věcná břemena, které
      >omezují vlastníka,ale nemusejí být zde zapsána taková
      >břemena,která vznikají na základě zákona... Jak tedy
      >zjistím, zda na mém domě je věcné břemeno,nebo
      >není...Děkuji

nejsem z Vašeho dotazu chytrý, zkuste upřesnit, ale několik poznámek dle Obč.zák.:
      -Věcná břemena vznikají písemnou smlouvou, na základě závěti, rozhodnutím přísdlušného orgánu nebo ze zákona. K nabytí práva odpovídajícího věcným břemenům je nutný vklad do katastru nemovitostí.
      -Věcná břemena spojená s vlastnictvím nemovitosti přecházejí s vlastnictvím věci na nabyvatele.
      - Právo z věcného břemene nepřechází na právní nástupce oprávněného.
      Počkám na upřesnění.

• 14. 1. 2007 16:11

Olga Hanusková (neregistrovaný)

Dobrý den! Já jsem z prvního manželství. Mamka se podruhé vdala a s druhým mužem měla syna - tedy mého bratra. Proto byl můj bratr jediný dědic. Mě můj otec nedovoli osvojit a mamka se svého podílu vzdala. Tudíž jako jediný dědic po manželovi naší mamky byl můj bratr. Bratrův otec zemřel v květnu roku 1985 a v prosinci roku 1985 bylo jednání o pozůstalosti. V té se píše - Zůstavitel nezanechal závěť a zůstali po něm jako dědicové ze zákona I. dědické skupiny manželka, která dědictví odmítla a syn, který dědictví neodmítl a je způsobilý dědit. Obecná cena majetku, výše dluhů a čistého dědictví byla zjištěna z předb.šetření, výslechů účastníku, předloženého znaleckého posudku,úředích zpráv,předložené kupní smlouvy z roku 1982. Rozhodnutí o potvrzení nabytí dědictví bylo vydáno ve smyslu ust. paragr 40 odst.1 písme. a/ not. řádu a paragr. 481 občanského zákona.
      No a právě v té předchozí smlouvě si rodiče z otcovy strany zřídili v roce 1982 právo na doživotní užívání bydlení v celé polovině domu. Tak by mě zajímalo, jestli to břemeno přešlo i na bratra, který dědil po smrti otce,který si to břemeno podepsal. Já totiž nic ve výpisu z katastru nemám. Mám vše bez břemen,tak by mě zajímalo,kde se dovím,jestli to právo na doživotní bydlení přešlo po smrti otce i na mého bratra a teď už i na mne,jako spolumajitele.

• 14. 1. 2007 16:21

Olga Hanusková (neregistrovaný)

Z jednodušeně: já i bratr máme každý jiného otce. Bratrův otec v roce 1982 od svých rodičů rodinný dům,ale ti si dali do smlouvy podmínku doživotního práva na bydlení. Bratrův otec zemřel, mamka se zřekla jako manželka podílu a vše zůstalo bratrovi. Ten měl v roce 1985 jeden rok, jeho zákonným zástupcem byla proto naše společná matka.
      V rozhodnutí ve věci dědické - po otcově smrti se ale o doživotním právu na bydlení prarodičů - tedy otcových rodičů - nic nepíše. Zajímalo by mě proto,jestli to právo na doživotní bydlení přechází automaticky na každého dalšího dědice nebo jestli se to smrtí otce zrušilo. Oni z otcem sepsali takové věci jako je v případě nemoci obsluhování, ošetřování, vaření,praní, vaření potřebných dietních pokrmů.atd. Vždyť tohle je nehoráznost,aby bratr pykal za něco,co si jeho otec podepsal, než umřel. Natož třeba já...

• 15. 1. 2007 0:48

Pavel (neregistrovaný)

No, pokud považujete za NEHORÁZNOST starat se o prarodiče, od kterých máte darovanou nemovitost, tak je mi Vás líto.

• 15. 1. 2007 10:55

Olga (neregistrovaný)

Nemovitost mi daroval můj bratr. Mí prarodiče to nejsou. Navíc od pěti let,kdy se moje mamka provdala za druhého manžela, mi dávali jasně najevo, že nejsem jejich vlastní a že mě tady nikdy nic patřit nebude. Po tom, co mi bratl daroval půlku domu a to jen proto,aby tam s jeho prarodiči nemusel zůstat sám, mi házejí jen klacky pod nohy. Proto jsem chtěla vědět,jak to vůbec je. Dnes jsem byla na katastrálním úřadě a bylo mi sděleno, že po smrti otce už tam nikdy žádné břemeno nebylo a podle dědické pozůstalostní smlouvy být zapsáno ani nemůže a nikdy nebude. Proto mi spadl kámen ze srdce,protože se dvě rodiny díky tomu, že si prarodiče od roku 85 mysleli,že tam mají právo na půl domu, mačkají úplně bezdůvodně v bytové jednotce 4+1 a prarodiče mají 5+1 a k tomu užvají všechny pozemky a hospodářské budovy a nás omezují. Pan Pavel bohužel nezná poměry a proto ho to možná vedlo k tomu,aby napsal svůj pocit...Ale věřte pane Pavle,že vy,kdyby jste tady žil těch 25 let v takových podmínkách a psychickém tlaku a po tolika letech by jste se dozvěděl, že mamka, vdova po otci trpěla jejich nadávky a teror...úplně zbytečně, tak by jste mě pochopil a bylo by mě vás líto trošku jinak. Jinak děkuji panu Pájovi, za jeho čas a rady. I všem dalším. Děkuji moc.

• 14. 1. 2007 17:04

pája (neregistrovaný)

Držel bych se toho, co řekla právnička, protože si neumím vybavit, jaké věcné břemeno by mohl ve vztahu k prarodičům ze zákona k jejich bydlení vzniknout. Pokud není v katastru nic zapsáno, tak si myslím, že břemeno neexistuje. Břemeno ze zákona byla např. něco kolem elektrického vedení nebo podobně, jinak nevím.
      Pokud ale exiszuje smlouva, kterou bylo věcné břemeno sjednáno a vzniklo, pak je nebezpečí, že ho mohou prarodiče uplatňovat, prortože podle souč. úpravy Obč.zák. § 151n Věcná břemena spojená s vlastnictvím nemovitosti přecházejí s vlastnictvím na nabyvatele.
      To je ale složitější záležitost, to tady nelze konkretně řešit. Víc Vám takhle na dálku neřeknu.

• 15. 1. 2007 8:20

právník (neregistrovaný)

Věcné břemeno zapsané v katastru nemovitostí vázne na nemovitosti a působí proti všem jejím dalším vlastníkům. Věcné břemeno nezapsané v katastru platí pouze mezi těmi, mezi nimiž bylo sjednáno a na další vlastníky nemovitosti se nevztahuje.

• 15. 1. 2007 10:58

Olga (neregistrovaný)

Děkuji za radu a vaše slova mi dnes potvrdila i vedoucí Katastrálního úřadu. Děkuji a vážím si vaší reakce na můj dotaz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).