Re: Nákup automobilu z Rakouska
Jako nepodnikatel by jste odváděla DPH při zakoupení nového automobilu. Novým dopravním prostředkem je i dopravní prostředek, který byl dodán do 3 měsíců, v případě pozemního motorového vozidla do 6 měsíců, ode dne prvního uvedení do provozu, nebo má najeto méně než 6000 km v případě pozemního motorového vozidla, u lodí najeto méně než 100 hodin, u letadel nalétáno méně než 40 hodin.
Pokud by jste kupovali nový dopravní prodtředek, pak vy koupíte bez DPH, U místně příslušného FÚ se zaregistrujete k DPH při pořízení nového dopr. prostředku, zaplatíte zálohu na DPH (obdržíte potvrzení o zaplacení a teprve poté lze auto zaregistrovat) a po obdržení platebního výměru na DPH se záloha započte s daňovou povinností a k placení bude nulová částka. Pokud by jste nezaplatili zálohu na DPH a zaplatili až na základě platebního výměru, nenohli by jste auto zaregistrovat do doby úhrady DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 1. 2007 13:38
Chtěla bych se zeptat, zda neplátce DPH (vede daňovu evidenci) má při nákupu ojetého osobního automobilu z Rakouska nějakou povinnost, co se týká DPH. V zákoně o DPH v § 19 odst. 6 jsem našla nějaké povinnosti, ale nevím, jestli se vztahují i na ojetá auto a nebo jen na nové.
A dále bych se chtěla zeptat, zda by fyzická osoba (nepodnikatel) při nákupu nového auta (např. ze Slovenska) musela ještě zaplatit státu DPH? A co ten prodejce? Ten by mi to prodal bez DPH a já to DPH doplatila u nás a nebo bych zaplatila DPH jak prodejci, tak státu?
Děkuji za odpověď.