Poloviční úvazek - co to znamená ???????

• (neregistrovaný)

15. 1. 2007 14:45

Mám nyní možnost pracovat na poloviční úvazek. Co to pro mne jako pro zaměstnance znamená.
    Znemená to asi i poloviční mzdu ? Co dělat, zatím nemůžu nic jiného sehnat tak to beru.
    Nikde jinde nejsem zaměstnaný.
    Budu si nějak muset dopláce na zdrav. a sociální pojištění ?
    Nebo mám nějaké jiné povinosti

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 1. 2007 16:13

Lina (neregistrovaný)

Re: Poloviční úvazek - co to znamená ???
      xxxx
      Pokud Váš měsíční příjem (hrubý) bude nižší jak minimální mzda (=minimální vyměřovací základ pro ZP u zaměstnance), což je od 1.1.07 8.000,- Kč, pak si budete z částky, která Vám chybí do minimální mzdy, např. hrubá bude činit 7000,- Kč, tzn. z 1000,- Kč doplácet akorát zdravotní pojištění ve výši 13,5% a to prostřednictvím zaměstnavatele, ten Vám to srazí ze mzdy a odvede spolu s ostatními srážkami. Píšu to nějak krkolomně, zkuste si dát do vyhledávače něco na toto téma, např. zkrácený úvazek, kratší pracovní doba, je tu toho v diskuzích spousta... ale toto je asi tak nejpodstatnější, u toho ZP by to bylo jiné, pokud byste byl student, nebo důchodce apod., tj. pojištěnec státu, pak byste neměl povinnost doplácet do toho minimálního vym. základu.
      Sociální se Vám bude srážet jenom z toho, co si vyděláte. Je smůla, že nižší příjem se projeví později v případě výpočtu důchodu, ale není všem dnům konec ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).