Re: zálohový koeficient DPH
***Zálohovým koeficientem se krátí odpočet DPH, pokud máte uskutečněná zdanitelná plnění jak s DPH, tak bez DPH a nemůžete rozdělit přijatá zd.plnění přesně k těm uskutečněným.
Koeficient se vypočítá jako podíl, v jehož čitateli je součet částek bez daně za veškerá plátcem uskutečněná plnění s nárokem na odpočet daně uvedená v § 72 odst. 2 písm. a) až d) a ve jmenovateli celkový součet údajů v čitateli a součet veškerých plátcem uskutečněných plnění osvobozených od daně bez nároku na odpočet daně uvedených v § 75 odst. 1, popřípadě upravený podle odstavce 3. Do součtu částek bez daně za uskutečněná plnění s nárokem na odpočet daně se pro účely tohoto ustanovení započítávají také přijaté platby, pokud z těchto přijatých plateb plátci vznikla povinnost přiznat daň nebo uskutečnění plnění. Vypočtený koeficient se zaokrouhlí na dvě desetinná místa nahoru. Zkuste §76 ZDPH.
Re: zálohový koeficient DPH
Jedinné, včem máme osv.usk.plnění je nájemné. Z celkové fakturace roku 2006 ve výši cca 1.460.000,- je osvobozené nájemné v částce 45.000,- To je asi málo. Dle vzorce, co je výše popsáno by to tedy bylo:
1.460.000/(1.460.000+45000)=0,97
Je to tak? Monika
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 1. 2007 7:45
Dobré ráno, od února jsem nastoupila jako účetní a až teď, když pomalu začínám zpracovávat daň přiznání k DPH za 12 měsíc jsem se dozvěděla o nějakém zálohovém koeficientu. Když jsem se dívala do daň.přiznání k DPH za minulé roky, je tam vždy číslo 1. Jsme výrobní firma, poskytující zákazníkům výrobky, servis a v budově, kterou pronajíváme sídlí ještě pár firmem, kteří nám platí nájemné.
Včera jsem studovala zákon o DPH, abych se o této věci dověděla více, ale nejsem z toho moudrá. Vůbec nerozumím kdy se koeficient počítá a jestli to platí i pro naši firmu, respektive, jestli i já ho mám nějak počítat a z čeho.
Budu moc vděčná, jestli mi někdo poradíte. Monika