Re: Přeplacená faktura o 2Kč!
Myslím, že to nebude chtít vrátit. Jeho bankovní poplatky za příchozí platbu jsou jistě vyšší než tento přeplatek.
Kdysi dávno po nás někdo chtěl vrátit 1,- Kč přeplatek. S vratkou jsme samozřejmě souhlasili, pokud on bude souhlasit s tím, že nám uhradí všechny vicenáklady, které s vrácením budeme mít. Kalkulace vypadala to asi takhle:
- bankovní poplatky za převod 1,- Kč: 10,- Kč
- zaúčtování této vratky externí účetní firmou: 10,- Kč
- vystavení faktury na přefakturaci vicenákladů: 2,40 Kč
- poštovné (doporučeně): 9,60 Kč
- zaúčtování této faktury naší účetní firmou: 10,- Kč
- bankovní poplatky za platbu připsanou na náš účet: 2,- Kč
CELKEM: 44,- Kč + DPH
Už se neozvali...
My jsme s.r.o. poskytující služby. Jeden klient nám zaplatil 2x fakturu za služby provedené v listopadu 2006. Jednou zaplatil v listopadu, podruhé v prosinci. Vznikl přeplatek 1600 Kč. Aby toho nebylo málo, zaplatil ještě i v lednu 2007 1800 Kč. Fa za služby za leden 2007 je na částku 1500 Kč. Teď přemýšlím, jak to všechno zaúčtovat. Těch 1600 jsem chtěla zaúčtovat přímo v bance v roce 2006 na 221/384. V roce 2007 bych hned při vystavení fa za leden 2007 tento "přeplatek" vyúčtovala takto: 1500 Kč na MD 384, základ a DPH na D 602 a 343. Tato fa by byla na 0 Kč, na 384 by mi zůstalo 100 Kč, které jsem chtěla vyúčtovat ve fa za únor 2007. Já vím, že se zdá jednodušší těch 1500 Kč vrátit, ale to je klient, kdy je lepší si to nechat a vyúčtovávat. No a jsem u dalšího problému, jak mám zaúčtovat ten další přeplatek 1800 Kč? Musím to evidovat jako zálohu, takže odvést DPH, nebo to můžu vést jako závazek, takže 221/379 a postupně vyúčtovávat 379/602,343? Děkuji.
Já bych si to nechala jako přeplacené již vystavené faktury a s následující fakturou kterou mu vystavíte poslat zápočet, píši to jako jednostranný zápočet přeplatku a nedoplatku. Držela bych se u těch úhrad variabilních symbolů pod kterými uhradil ty částky, přece nebudete dělat DD doklady na jeho bordel.
Vladimíre super!:) To jsem si okopírovala až budou po nás zas chtít 60 haléřů nedoplatek.
Nechávám tu druhou úhradu (v r.20006) 221/311, protože pak při běžném náhledu na jednotlivé firmy dobře vidím o kolik se jedná a také tímto způsobem se mi v udělá započtení do deníku. Takže spíše záleží jakým způsobem pracuje Váš program s takovými operacemi, či jak jste zvyklá to dělat. Mám tam ke konci také druhou úhradu, takže si to poznamenám při inventarizaci účtu 311 (to je práce oproti jindy navíc) a započetla jsem s vystavenou fa v lednu a to záp. 395/311 částka mínus a 395/311 částka plus, nechci zas radit když nevím zda to ve vašem programu lze takto dělat.Takže si to vyzkoušejte a zda to máte dobře si ověžte v sestavě salda pro tu konkrétní firmu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 1. 2007 12:38
Odběratel nám zaplatil fakturu o 2 Kč víc. Máme mu ty 2 Kč vrátit na účet nebo to nevracet a zaúčtovat na účet 668?