Re: bonus za překročení obratu
Už jsem to tady vysvětlovala několikrát. Dodatečně stanovený bonus(sleva,skonto) např za nadlim.odběr zboží neovlivní již cenu zboží a proto neovlivní základ daně a není předmětem DPH. Základ daně by se snižoval v případě, že by sleva byla poskytnuta k datu UZP - viz. § 36 odst. 5 ZDPH.
Vysvětlete prosím, daňovému poradci, že :
sleva z ceny snižuje §36 dost. 3 ZDPH základ daně a tím i výslednou povinnost plátce. Z časového hlediska může být sleva poskytnuta k datu uskutečnění zdanitelného nebo později. V případě, že je sleva poskytnuta již při dodání zboží, plátce uplatní daň na výstupu ze základu sníženého o poskytnutou slevu. Slevu z ceny lze dohodnout i dodatečně ( např. z reklamačních důvodů). V tomto případě dochází dodatečně ke změně původně sjednané ceny, resp. ke změně sjednaných podmínek a plátce může snížit ZD a tím i výši daně provedením opravy dle § 42 odst. 1 ZDPH, tj. vystavením daň.dobropisu. Ovšem bonus (jak jsem již uvedla) je typ slevy, která NESNIŽUJE původně sjednanou cenu, NENÍ předmětem daně a základ daně ani výši daně neovlivní. Vystavíte dobropis ( většinou se to řeší tak, že sám odběratel vystaví fakturu na bonus bez DPH), ale nedaňový ! To je rozdíl mezi klasickou slevou a bonusem (skontem...).
Panu poradci otočte otázku takto : ať on Vám v ZDPH ukáže §, kde se říká, že bonus JE uskutečněným zdan.plněním a že ho máte zahrnout do základu daně.
Víc už asi v tuto chvíli pro Vás nedokážu udělat, jen Vám pořát pevné nervy.
>>>
>>>>původně sjednanou cenu, NENÍ předmětem daně a
>>>základ daně ani výši daně neovlivní. Vystavíte
>>>dobropis (
>>>většinou se to řeší tak, že sám odběratel vystaví
>>>fakturu na bonus bez DPH), ale nedaňový ! To je
>>>rozdíl
>>>mezi klasickou slevou a bonusem (skontem...).
>>>Panu poradci otočte otázku takto : ať on Vám v ZDPH
>>>ukáže §, kde se říká, že bonus JE uskutečněným
>>>zdan.plněním a že ho máte zahrnout do základu daně.
>>>Víc už asi v tuto chvíli pro Vás nedokážu udělat, jen
>>>Vám pořát pevné nervy.
>>
>>--- Já se jen vložím,, děkuji za tuhle diskusi, právě
>>jsem začala formulovat tentýž dotaz.. MOC DĚKUJI. .JE
>>TO SUPER..
>>Jdu číst zákon:)))
>>Blanka
>
Já se domnívala, že to bude dohromady v té faktuře
Blanka
>Uvede se tato hodnota dobropisu(bonusu) v přiznání k
>DPH? ř.440 a ř 510?
>Děkuji za radu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 1. 2007 13:08
Potřebovala bych moc poradit, budeme vystavovat odběrateli dobropis - jedná se o bonus na překročení obratu. Tento dobropis bude bez DPH. Pomožte mi prosím podle jakého zákona a paragrafu se to řídí. Děkuji