Re: Daňové zvýhodnění na dítě
No samozřejmě, že se to musí zkoumat - to, že spolu (s dítětem) žijí v domácnosti, je přece základní podmínka pro zvýhodnění! Pokud spolu v domácnosti nežijí, nelze uplatnit.
No myslela jsem si to, ale bylo mi divný, že se na to tady dotazuje.
Stačí mít pro kontrolu založené jenom čestné prohlášení od zaměstnance který žádá? Já mám ve firmě dva co budou mít spolu dítě, žijí spolu už asi 7 let ale každý má jinou adresu, protože ten chlap si jí do této doby nepřehlásil. Musím ho honit aby se přehlásil nebo mi bude stačit to čestné prohlášení?
To, že má každý jinou trvalou adresu neznamená, že spolu nemohou žít v domácnosti. Domácnost společně vedou občané, kteří společně uhrazují svoje potřeby (tj. dávají dohromady peníze, společně hospodaří atd.) Stačí pravdivě uvést v prohlášení k dani (tam podepisuje, že uvedl pravdivé údaje a že si je vědom...). Důležité je, že s ním žije v domácnosti to dítě (u družky to je celkem jedno :-)). Pro jistotu bych ještě chtěla čestné prohášení matky dítěte, že zvýhodnění nikde neuplatňuje. Zákon ale nic takového nepředepisuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 1. 2007 8:26
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli má nárok otec dítětě na daňové zvýhodnění když s nimi nežije ve společné domácnosti. Otcovství přiznal. Děkuji.