Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
23. 1. 2007 14:29
Dobrý den, mám následující dotaz.
Čerpám úvěr od Českomoravské stavební spořitelny na bydlení, a tento úvěr se skládá z 5 stavebních spoření (smluv), jež jsou příbuzní, takže souhlasili s čerpáním na mou osobu. Já jsem tedy hlavní dlužník a spotřebitel úvěru, další 4 "smlouvy" čerpající úvěr - přesněji majitelé těchto smluv - jsou spoludlužníci.
Přišlo mi potvrzení o poskytnutém meziúvěru a o výši úroků. Toto potvrzení mohu doložit k daňovému přiznání a výši úroků odečíst od základu daně dle Zákona č. 586/1992 Sb. o dani z příjmu.
První dotaz je ten, jestli mohu uplatnit odečet za všechny účastníky smlouvy (5 smluv) na mou osobu, jelikož jsem hlavní dlužník a čerpatel úvěru, a mohu doložit i výpis z účtu, kde jsou splátky na všechny jednotlivé smlouvy.
Pokud ano, musím FÚ doložit smlouvu, výpis z účtu, případně nějaké prohlášení spoludlužníků, že oni nebudou tyto úroky uplatňovat ve svém daňovém přiznání?
Druhý dotaz je, jaká je maximální výše danná zákonem, pokud nějaké takovéto omezení existuje.
Díky za odpověď.