Re: Daň z příjmu - prosím radu
Pokud nemáte žádné slevy nebo odpočty, počítáte správně a musíte uhradit nedoplatek. Vznikl tak, že vaše pravidelné příjmy byly po celý rok zdaňovány v nejnižším pásmu, odměna z dohody o provedení práce byla zřejmě od jiného plátce, takže zdaněna částečně ve všech pásmech (od 12 do 32%). Po přičtení k vaší měsíční mzdě u hlavního zaměstnavatele by to ale třeba celé spadlo do pásma 32%. Je to jen velmi zjednodušené, ale proto ta povinnost podat daňové přiznání je - aby stát nepřišel o daně :-)).
A jak počítáte? Já sčítám příjmy 274363 + 40000, celkem 314363.
Mínus pojistné 34308 je základ daně 280055. Zaokrouhleno na stokoruny dolů 280000, z toho je daň 48412, mínus 7200 na poplatníka je 41212 = vypočtená daň. Na zálohách bylo zaplaceno 31421 + 9069 = 40490. Rozdíl k úhradě je 722.
Já s Líbou souhlasím - a klidně do toho strkejte nos - vždycky! Já většinou odpovídám jen tehdy, když jsem si svou odpovědí jistá, ale těch 100% to není nikdy, často se seknu, ale vždycky s dobrým úmyslem někomu pomoci. I za cizí pochybnosti jsem ráda - pohled z jiné strany nikdy neuškodí :-)). Mějte se moc hezky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2007 14:08
Potřebovala bych poradit. Mám příjem ze závislé činnosti 274363,- Kč, odvody 34.308,-, záloha na daň 31421. Ještě příjem z dohody
za 1 měsíc 40.000,- Kč , daň 9069,- Kč.
Chtěla jsem udělat podat sama daňové přiznání, protože se mi daně z jednorázové dohody zdály vysoké. Když jsem je vypočítala, tak mi vyšlo, že bych měla ještě 722,- Kč doplatit. Je to možné nebo dělám něco špatně? Díky za radu