Re: Nemocenská+doplacení do mzdy
Ušlou mzdu spočítáte tak, že jeho hodinový průměrný výdělek (stejný jako na dovolenou) vynásobíte hodinami, které kvůli nemoci zameškal. Rozdíl mezi ušlou mzdou a nemocenským je to, o kolik ten dotyčný přišel.
Pokud je normálně odměňovaný úkolovou sazbou, pak se asi jinak rozdíl zjistit nedá, než že použijete ten průměrný výdělek. Ale pokud má hodinovku nebo měsíční mzdu, tak není nic jednoduššího, než spočítat mzdu jako kdyby nemarodil. Kždopádně z této mzdy spočítáte čistou mzdu. Pak vezmete čistou mzdu, kterou měl když marodil, k ní přičtete ty nemocenské dávky (pokud je máte dobře). Podíváte se, jaký je rozdíl na čisté částce. A tuto čistou částku přičtete k čisté mzdě a na tuto celkovou čistou mzdu musíte naroubovat hrubou.
Také mám někdy případ, kdy se vedení rozhodne dát pracovníkovi třeba 3000 čistého a já musím zjistit, jakou hrubou odměnu mu přidat, aby mu to udělalo o 3000 čistého víc.
Dám Vám příklad, jak to můžete provést Vy. Například: Má měsíční mzdu 10000 Kč.Kdyby pracoval celý leden, měl by mzdu hrubou 10000, tj. 8294 čistého (např. má jen slevu na poplatníka, ne děti). Marodil od 15. do 21.1. odpracoval 17 dní (+ byl 1 svátek) a za tu nemoc dostal třeba 1000 Kč.
K výplatě měl 10000 : 23 x 18 = 7827 hrubého, tj. 6620 Kč čistého. S tou nemocí tedy obdržel 7620 Kč. Takže na tom tratil 8294 - 7620 = 674 Kč čistého.
K hrubé mzdě 7827 musíte tedy přidat takovou hrubou odměnu, aby čistá mzda činila 7294 Kč (6620 + 674).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2007 14:28
Dobrý den,
potřebuji poradit,zaměstnanec měl 10 dní nemocenské a zbytek měsíce pracoval.Jsme MO.
POtřebuji zjistit o kolik peněz byl stratný díky nemocenské.
Nemocenskou jsem si již vypočetla-spíše mi pomohl internet a nevím jak mám zjistit o kolik byl ztratný.
Budu si muset vypočát průměrný výdělek-hrubý nebo čistý a jak??
Děkuji Monika