Re: podnikání při Mateřské dovolené
Já budu mluvit z vlastní zkušenosti, jsem take na RD a podnikám. V září 2005 se mi narodila dcera a jelikož jsem nemohla práci na ŽL přerušit, pracovala jsem i dále, ale do problému jsem se dostala se sociálkou, když jsem vyplňovala přehled za rok 2005, tak mi bylo sděleno, že výdělečná činnost na RD je považována za vedlejší činnost, ale pokud jsem byla na MD, pak mě posuzovali, jako by se jednalo o hlavní činnost a chtěli po mě doplatit sociální pojištění, i když jsem nedosáhla limitu pro účast na důchodové pojištění. Takže zjištění, že jsem si přivydělal okolo 20tis a 5tis mám odvést na OSSZ mne dost naštvalo. Na OSSZ jsme zjistili, že se nepředpokládá, že žena na MD může pracovat na ŽL a zákon na to nebere ohled. Nakonec jsme provedeli k datu nástupu na MD odhlášku a k datu ukončení MD jsem se znovu přihlásila. U ZP je to jedno, tam je příjem posuzován jako vedlejší jak u MD tak u RD. POkud Vaše žena tedy nemusí podnikat, pak bych jí doporučila přerušit podnikání a toto oznámit ZP a OSSZ.
Re: podnikání při Mateřské dovolené
Dodávám, že pokud paní nebude splňovat podmínky pro výplatu mateř. dávek, (nepřihlášena k nemoc.pojištění, nesplněna potřebná doba pojištění), není třeba přerušovat činnost OSVČ. Jen upřesnění - je chybou nastoupit na MD až 14 dnů před předpokládaným datem porodu - MD se bude krátit. Aby se výplata mateř. dávek nekrátila, je nutno nastoupit na MD 6 týdnů před předpokládaným datem porodu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 1. 2007 10:29
Manželka je v trvalém pracovním poměru, nyní pobírá rodičovskou a je doma s dvouletou dcerou, při rodičovské podniká na ŽL jako vedlejší činnost, nyní je v 6 měsíci těhotenství a od cca 15.3.07 nastoupí na mateřskou dovolenou (14 dnů přad porodem).
Dotaz zní:
- pro pobírání dávky - mateřské v délce 28 týdnů musí pozastavit vedlejší činnost ŽL na živnostenském úřadě a oznámit to sociálce a zdrav.pojišťovně,
- nebo stačí v tomto období 28týdnů činnost fyzicky nevykonávat (nevytvářet příjmy a výdaje) a ŽL nepozastavit
- pokud činnost na ŽL bude nutné pozastavit na dobu 28 týdnů (15.3. - 30.9.2007), může před obnovením živnosti v období srpen září mít výdaje na rozjezd podnikání (nákup vybavení - PC, telefonu, pronájem kanceláře atd)
Moc děkuji Zbyněk