Re: Těhotenství a dohoda o rozvázání PP
Teprve od 1.1. 2007 si zaměstnavatelé vybojovali do novém ZP u dohody (dříve § 43 ZP) sankci neplatnosti při nedoddržení písemné formy. Takže si myslím, že i ústní souhlas je platný. Píšete, že jste se na skončení PP 31. 12. 2006 se zaměstnavatelem dohodli.Nemusela se sepisovat zvláštní dohoda, jestliže Vám např. zaměstnavatel na Váš návrh písemně odpověděl (viz § 244 odst. 5 starého ZP).
Podle starého ZP není písemná forma nezbytnou podmínkou platnosti, tj. pravda, ale přesto musí dojít k písemnému návrhu a hlavně písemné odpovědi zaměstnavatele. Toto břemeno nesl on (viz např. stránky ministerstva práce a SV http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=IP0018). Uvažoval jsem ale tak, že by bylo za těchto okolností velice obtížné pro zaměstnavatele dokazovat, že mu byl předán nějaký písemný návrh (když není podepsaný), natož kdyby se dohodli ústně. Myslím, že v reálu by raději uznal, že došlo k neplatné dohodě (že je dohoda platná nemá skoro žádnou šanci prokázat).
1. Tazatelka píše, že zaměstnavatel souhlasil. Takže předpokládám, že jednání o datu skončení PP proběhlo a zaměstnavatel asi provedl všechny potřebné úkony: např.: do 8 dnů odeslal odhlášku z nem. pojištění, na ZP nahlásil do 8 dnů ukončení PP a od 1.1.07 výplatu nem. dávek v ochr. lhůtě, na ELDP za rok 2006 vyznačil typ 02 (tj. PP nepokračuje po 31.12.), vystavil záp. list a čeká na vyznačení konce nemoci,přijal na její místo nového zaměstnance, atd. Obzvláště pokud do dneška neví, že tazatelka je těhotná, mohly by tyto úkony podpořit to, že se na datu ukončení PP dohodli.Třeba i ústně, to nevíme.Možná jsou i svědci této dohody.
Těhotenství přece nečiní automaticky ústní dohodu neplatnou. Jestliže by zaměstnavatel trval na skončení PP k 31.12.2006, pak neplatnost ústní dohody by musela tazatelka uplatnit u soudu.Ale možná to není tak horké.
2. Když bychom uvažovali, že PP skončil 31.12.2006 a nemoc trvá i po tomto datu, zaměstnavatel dále vyplácí nem. dávky z titulu ochranné lhůty. Pokud na ukončení nemoci bude bezprostředně navazovat nástup na PPM, vznikne nárok i na tuto dávku nem. pojištění, s tím, že na PPM smí nastoupit nejdříve 6 týdnů před pravděpodobným dnem porodu. Ochranná lhůta pro PPM je 6 měsíců po skončení zaměstnání. Toto téma zde na fóru hezky vysvětluje paní Jiřka.
Velice Vám všem děkuji za reakce a rady ohledně mého dotazu, stále si ovšem nejsem jistá, zda mi bude bývalý zaměstnavatel vyplácet peníze prvního půl roku co nastoupím na PPM. V PN budu až do 6 týdnů před nástupem na PPM. Jsem asi natvrdlá, ale tuto situaci řeším poprvé a snad i naposledy. Díky-.
Podle mého názoru Vám bude PPM vyplácet bývalý zaměstnavatel (PP skončil, pobíráte nem. dávky až do nástupu na PPM, plníte podmínku 270 kal. dnů účasti na nem. poj.v posl. 2 letech).
Ocituji Vám násl. paragrafy:
zákon 54/1956 Sb., § 42 odst. 2 posl. věta:
U žen, jejichž zaměstnání skončilo v době těhotenství, činí ochranná lhůta vždy šest měsíců.
zákon č. 88/1968 Sb., § 6, odst. 4:
Peněžitá pomoc v mateřství náleží také ženě, která byla ... 270 dnů pojištění ...,jestliže jí trvá ochranná lhůta z jejího dřívějšího nemoc. pojištění ještě před počátkem šestého týdně před očekávaným nebo skutečným dnem porodu , nebo jestliže AŽ DO POČÁTKU TOHOTO TÝDNE POBÍRÁ NEMOCENSKÉ Z DŘÍVĚJŠÍHO NEMOCENSKÉHO POJIŠTĚNÍ.
Z výše uvedeného vyplývá, že Vám vzniká nárok na PPM od bývalého zaměstnavatele.
Ještě poznámka: po nástupu na PPM, požádejte mzd. účetní, aby Vám v případě,že PPM bude menší než rodičovský příspěvek (od 1.1.07 je asi 7 582,- Kč), vystavila potvrzení o výši denní dávky PPM a Vy si můžete na kont. místě SSP požádat o doplatek mezi PPM a rodičovským příspěvkem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 1. 2007 10:54
Od srpna loňského roku jsme na nemocenské. V prosinci 2006 jsem podala písemný návrh na dohodu o rozvázání PP k 31.12.2006. Zaměstnavatel souhlasil. Dohodu jsem ještě k dnešnímu dni nepodepsala. Zjistila jsem, že v době podávání návrhu na dohodu o rozvázání PP jsem už byla těhotná. Nyní jsem stále na nemocenské. Mám dohodu podepsat? Jak to bude s mou MD? Díky za odpověď.