Re: DPH 5 a 19%
Musíte si také uvědomit, že pokud chcete být dobrovolným "dárcem" DPH, pak registraci můžete zrušit nejdříve rok po registraci. Je nutno nad tím pouvažovat, jestli se Vám to s ohledem na výše zakázek vyplatí a je ještě otázkou jak dopadne DPH u bytové výstavby po 1.1.2008. Faktem je,jak je popsáno v předchozím příspěvku, že čistě teoreticky byste mohla na tom být dobře, odečtu si 19% a odvést musím jen 5% a ušetří i zákazník na DPH u materiálu.
Přesně to jsem myslela,když jsem odpovídala na dotaz.Ale Vy jste to dotáhla :-)))
Materiál budete nakupovat s 19%DPH a pokud ho použijete při budování stavby RD,bytového domu, potom práci budete včetně tohoto materiálu účtovat s 5% DPH.Ale myslím, že pokud se chystáte pracovat pro neplátce DPH- majitele rodinných domků, tak bude lepší, když se plátcem DPH nestanete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 1. 2007 12:28
Přeji hezký den všem,
mám takovou prosbičku, může te mi to někdo nějak česky vysvětlit?
Jsem živnostník v oboru elektroinstalace a nejsem plátcem DPH, ale mám možnost zajímavé zakázky, (kompletní elektroinstalace na RD). Je mi ale jasný, že jako neplátce nejsem moc výhodný. Můžete mi nějak osvětlit jak by to bylo kdybych byl plátcem? Jestli to trochu pobírám tak já nakoupím matroš s 19% a práci hodnotím 5% a zákazník si to potom vše odčte. Když nejsem tak má smůlu a nic si neodečtě.
Je pro mě tedy z tohodle hlediska lepší se stát plátce? I když to papírování je odstrašující.
Díky moc za rady.