Jak snížit daňový základ

• (neregistrovaný)

7. 2. 2007 13:21

Dobrý den,
    prosím o radu, která je asi "nelegální".
    Dostala se mi taková informace, že je prý nějak možné přefakturovat nějakou práci mezi dvěma firmama, na konci roku tak, že výdaje jsou a zisk ještě ne. Já jsem to opravdu nějak nepobrala, tak doufám, že jste mě někdo aspoň trošku pochopil a skusíte mi poradit.
    Jenom pro přesnost jsme právě dvě kámošky každá OSVČ a děláme spolu a taky se spolu plácáme v účetnictví.
    Tak předem moc dík.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 2. 2007 13:33

Eva M. (neregistrovaný)

Re: jak snížit daňový základ
      Noo, to je teda otázka :-))
      Doporučuju se podívat do trestního zákona §148 - trestní čin zkrácení daně :-) A trestné je též navádění k takovému činu ;-)
      Zkrátka - daňově uznatelné jsou jen výdaje skutečně a prokazatelně vynaložené na dosažení vašich příjmů.

Ty "čachry", o nichž jste se zmínila, pravděpodobně souvisí se specifiky fakturace mezi subjekty s podvojným účetnictvím a daňovou evidencí. Tam se něco takového může stát, ale pokud je to jen účelová machinace, tak je to zase postižitelné. Např. se na to dá použít formulace ze zákona o správě daní a poplatků §2 odst.7: "Při uplatňování daňových zákonů v daňovém řízení se bere v úvahu vždy skutečný obsah právního úkonu nebo jiné skutečnosti rozhodné pro stanovení či vybrání daně, pokud je zastřený stavem formálně právním a liší se od něho."

Takže doporučuju nevymýšlet si zbytečné kejkle (a už vůbec se tím nechlubit na internetu - anonymita internetu je jen zdánlivá). Radši poctivě zaplaťte daně - sice vás to bude stát nějaké peníze, ale budete mít čisté svědomí, klidné spaní a nebudete se bát žádné kontroly. A to má taky svou hodnotu, ne?
      :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).