Re: Zálohová faktura
To si asi nerozumíte. Předchozí příspěvek říká, že uplatňuje DPH z přijaté platby(tj. vydá při obdržení daňového dokladu), ale nazývá to záloha. Pokud vím, pořád platí, že je rozdíl zda-li vedete DE nebo účetnictví. Při vedení DE nesmíte při obdržení zálohy ani na vyžádání vystavit daňový doklad a tudíž druhá strana si nemůže uplatnit DPH a vy nejste samozřejmě povinen ho odvést - až při konečné fakturaci. Při vedení účetnictví musíte na vyžádání vydat dańový doklad o přijaté platbě (JVS, E-ON atd posílají automaticky, nečekají na vyžádání) a tudíž vy si uplatníte a oni odvedou.
Re: Zálohová faktura
Já myslím, že si rozumíme ;-)
Je to samozřejmě tak jak odpovídala Romana, jen jsem upřesnila pojmy, aby to bylo tazatelce úplně jasné. Ze ZÁLOHOVÝCH faktur (i když je na nich DPH vyčísleno) si DPH uplatňovat nemůžete - vždy čekáte na daňový doklad k zálohové faktuře...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 2. 2007 12:34
Dobrý den,
zaslechla jsem, že od nového roku by se mělo dát uplatnit DPH i ze zálohových faktur. Je to pravda a příopadně jakým způsobem?