Re: minimální hod.mzda + pohyblivá výše
Nevím kolik těch smluv máte,ale já jsem si ty loňské (co jsem zdědila a byly špatné) raději přepsala.Pracovníci mi je podepsali i s antidatem.A vlastně nikde jsem je neuváděla,protože naštěstí nebyl nikdo v průběhu roku nastoupivší.Tohle bych nechala na vašem uvážení:-))
Nevidím důvod se držet měsíční zaručené mzdy, když jsou odměňováni hodinovou mzdou. V takém případě se musíte držet hodinové zaručené mzdy. Ta může rozdělena na pevnou a pohyblivou složku, přičemž ta pevná může být nižší než zaručená. Ovšem nemá to žádný smysl, protože při krácení pohyblivé stejně musí být dodržena celková výše hodinové zaručené mzdy.
Dám příklad. Zaměstnanec má v platovém výměru minimální úroveň měsíční zaručené mzdy 9.800,-(3.třída). Je odměňován hodinovou mzdou 50,-, zbytek je pohyblivá složka (prémie, odměny, další příplatek za So-Ne vedle zákonného...). Hlídám jen, aby byl dodržen § 112 (min.9.800,- + zákonné příplatky). Je to pro zaměstnavatele příjemnější, než dát minimální zaručenou hodinovou mzdu (58,60) a pro zaměstnance je to motivační. Nebo to tak nejde ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 2. 2007 10:18
Dobrý den, chci se zeptat, jestli stanovená minimální hodinová mzda v pracovní smlouvě může být nižší než minimální mzda dle zákona. V pracovní smlouvě máme dále stanovenu pohyblivou částku mzdy - při součtu těchto částek je mzda vyšší než minimální. V diskuzích jsem našla bohužel protichůdné názory a ze zákona jsem toto nepochopila. Děkuji moc za ochotu