Re: Zálohová faktura v DE neplátce DPH
Pokud nejste plátce DPH, tak stejně daň.doklad nesmíte vystavit vůbec na nic. Takže i na běžné faktuře šktněte nápis daň.doklad, zůstane tam jen nápis faktura.
Pokud chcete vystavit zálohovou fakturu, pak ji můžete zařadit do dokladové řady běžných faktur a napsat, že účtujte zálohu na ... práce. Na konečné faktuře pak vyčíslíte celkovou částku za práce a odečtete přijatou zálohu.
Pokud plátce jste, tak při vystavení faktury na zálohu škrtněte nápis daň.doklad a na fakturu napište, že se jedná o zálohou fakturu, která není daň.dokladem.
Zuzik
Re: Zálohová faktura v DE neplátce DPH
Aha, děkuji.
Takže jestli jsem pochopil správně, tak na přijatou zálohu vyplním formulář Faktura a škrtnu tam v hlavičce daňový doklad.
V textu označím, že se jedná o přijatou zálohu.
Jen nechápu jak jste mi prosím napsala, že pokud nejsem plátce DPH, tak nemůžu daňový doklad vystavit vůbec na nic? I když vystavím klas. fakturu, tak musím nechat jen označení Faktura a v názvu daňový doklad škrtnout?
Moc dík
Pavel
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 7. 2007 21:49
Jsem živnostník a poprvé se mi stalo, že odběratel po mne chce před začátkem práce zálohovou fakturu na 50% okem odhadnuté celkové ceny. Mohu použít formulář Faktury-daňový doklad? A kde označit, že se jedná o zálohu? Mám samostatně očíslovat, nebo řadit mezi faktury?
A co ostatní jako vystavení, splatnost, zdanitelné plnění? Odběratel - soukromá osoba potřebuje tento doklad-zálohu na čerpání ze stavebního spoření.
Poraďte mi prosím, děkuji.