Faktura v eurech i korunách

• (neregistrovaný)

26. 3. 2009 12:19

prosím o radu, pokud je faktura v eurech, ale zároveň v českých korunách(český dodavatel) . Musím ji vždy platit v eurech , pokud není žádná písemná dohoda, že bude placená v eurech? Předtím jsme platili v eurech, ale pak jsme měli jen české koruny a po telefonu paní souhlasila, že bude zaplaceno v korunách, ale teď ji vznikly kursové rozdíly a tvrdí, že nemáme doplaceno. Ale já ji mám uhrazenou celou částkou v českých korunách.Nevíte někdo prosím, jestli po nás můžou vyžadovat tyto kurzové rozdíly?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 3. 2009 12:39

herinka (neregistrovaný)

Re: faktura v eurech i korunách
      pokud platíte fakturu v jiné měně než byla vystavena, měla byste mít písemnou dohodu o tom v jaké měně a jakým kurzem bude faktura zaplacena. Potom po Vás nikdo nemůže kurzové rozdíly chtít doplatit...
      Pokud žádný takový papír v ruce nemáte, ...

• 26. 3. 2009 12:52

Ola (neregistrovaný)

Ale ona je vystavená i v korunách i v eurech tak co teď? Když nemám písemně , že ji mám platit v eurech?

• 26. 3. 2009 13:20

Lea 72 (neregistrovaný)

>>>prosím o radu, pokud je faktura v eurech, ale zároveň
      >>>v českých korunách(český dodavatel) . Musím ji vždy
      >>>platit v eurech , pokud není žádná písemná dohoda, že
      >>>bude placená v eurech? Předtím jsme platili v eurech,
      >>>ale pak jsme měli jen české koruny a po telefonu paní
      >>>souhlasila, že bude zaplaceno v korunách, ale teď ji
      >>>vznikly kursové rozdíly a tvrdí, že nemáme doplaceno.
      >>>Ale
      >>>já ji mám uhrazenou celou částkou v českých
      >>>korunách.Nevíte někdo prosím, jestli po nás můžou
      >>>vyžadovat tyto
      >>>kurzové rozdíly?
      >>
      >>pokud platíte fakturu v jiné měně než byla vystavena,
      >>měla byste mít písemnou dohodu o tom v jaké měně a
      >>jakým kurzem bude faktura zaplacena. Potom po Vás
      >>nikdo
      >>nemůže kurzové rozdíly chtít doplatit...
      >>Pokud žádný takový papír v ruce nemáte, ...
      >Pokud měla fakturu vystavenou i v českých korunách jak píšete, tak musí mít fakturu vedenou v účetnictví také v české měně. Pokud jste ji zaplatili částkou na kterou byla faktura vystavena, tak nechápu jaké chce kurzové rozdíly. My jsme měli stejný případ fakturu jsme zaplatili v české měně a je vše v pořádku nikdo nám ohledně nějakých kurzových rozdílů nevolal.
      >Ale ona je vystavená i v korunách i v eurech tak co
      >teď? Když nemám písemně , že ji mám platit v eurech?

• 26. 3. 2009 13:29

Eva.J. (neregistrovaný)

Pokud je vystavená v EUR musí tam být vyčísleno vše i v korunách (kvůli DPH). Já mám také případ, kdy vystavím fa v eur a platí mi to jednou v Kč a jindy v Eur... Podle mě by ta faktura měla být přepočítávána kurzem, který je na faktuře. A jak je výše uvedeno, nemělo by dojít k žádným kurz. rozdílům.. Jestli vás také váš dodavatel nezkouší... Nechala bych si doložit jak mají platby zaúčtované, porovnala se svými platbami a myslím, že dojdete k nějákému závěru... Znám také pár vykuků, kteří to zkoušejí, ono záleží kdy byla fa vystavena, kuz je dnes někde jinde a pro ně je to zřejmě nevýhodné...

• 26. 3. 2009 13:34

Ola (neregistrovaný)

No taky si myslím, že pomě nemůže chtít nějaké rozdíly. A co kdyby ten účet byl eurový a ji to tam přijde přepočítané v eurech? Ale to já nepoznám jestli je účet eurový nebo korunový.

• 26. 3. 2009 13:45

Eva.J. (neregistrovaný)

Určitě poznáte, při platbě byste musel zadávat SWIFT a IBAN

• 26. 3. 2009 13:52

Lea 72 (neregistrovaný)

Zkuste se s nimi nějak domluvit, podle mne to také pouze zkouší.
      Pokud by jste fakturu zaplatili z vašeho korunového učtu a chtěli zaplatit v Eurech, tak ještě zaplatíte za přepočet bankovní poplatky jako za zahraniční platbu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).