Re: Vlastní výroba - nedokončená výroba
Dobrý večer, tak jednak jsem Vám radila výdejky ze skladu účtovat 501/121, ale to je asi jen překlep. Větší softwary jako Navision nebo SAP účtovat nedokončenou výrobu, polotovary a hotové výrobky umí. Pokud máte jednoduchý software, pak bych snad doporučila opravdu vytvořit směrnici, kde popíšete, že veškeré výdejky materiálu pro výrobu ze skladu materiálu se budou účtovat 501/112 a 121/611. Z výroby se dokončený výrobek bude odúčtovávat na základě tzv. Odváděcího dokladu (měla by být zpracována jakási rozpiska nebo kusovník materiálu potřebného do výrobku a tomu odpovídat odváděcí doklad) a ten bude zároveň dokladem pro příjem hotového výrobku na sklad (611/121 a 123/613). Pak musí existovat výdejky(nebo dodací listy) na hotové výrobky, které se budou účtovat 613/123. Nevím, jak jinak, jedině zvolit pro nedokončenou výrobu a SHV metodu B, ale to hodně ovlivní hospodářský výsledek během roku. Tak snad dělat měsíční inventury všeho co je nedokončeno nebo neprodáno a účtovat o tom změnou stavu......Bez pořádného softwaru asi fakt problém.Třeba má někdo jinou zkušenost.. Nezávidím v.e.n.d.y.
Nevím jestli se ještě vracíte ke starším příspěvkům. Ale chci se ještě zeptat jak mi moje chybné účtování moc ovlivňuje hospodářský výsledek. Já účtuji do nákladů až v okamžiku prodeje. Takže mám náklady a výnosy v jednom zdaňovacím období. Nebo se platu. Mám tedy na konci roku převést zůstatek účtu 132 na 613. A v lednu přeúčtovat na 123 – Výrobky.
Teď na začátku roku by jsem ještě mohla napravit své chyby a účtovat alespoň letos správně.
Děkuji za radu.
Už si nepamatuji, jak jste to účtovala, ale já bych přeúčtovala vše podle skutečnosti při inventurách...co je opravdu ZBOŽÍ (tedy nakoupili jste a v nezměněném stavu máte na skladě připravené k prodeji) bych nechala na 132, co jsou vaše výrobky bych přeúčtovala na 123, aby alespoň tyhle věci seděly. A od ledna určitě účtujte podle předpisů, kontroly třeba sledují, jestli obraty na 611, 613 sedí se změnou stavu na 121 a 123, a to u Vás teda ani náhodou,že?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
22. 2. 2010 12:50
Potřebuji ještě něco objasnit.
Některé díly si vyrábíme sami, jiné nakupujeme a dále kompletujeme do finálního výrobku. Vše eviduji na skladě (varianta A). A v.e.n.d.y. mi radí účtovat
výdej ze skladu 501/122 a "zároveň" nedokončená výroba 121/611. Dále převod na sklad hotových výrobků 611/121 a "zároveň" 123/613.
Jak zajistíte v programu, aby se Vám tyto dvě operace účtovali "zároveň". Pro jeden hotový výrobek musím třeba ze skladu vydat i 100 malých dílů. To pak děláte další interní doklady. Nebo jak se v takových to případech postupuje.
Děkuji za pomoc.