Re: obrat pro DPH x prodej auta
ze zákona:
§ 6/(2) Obratem se pro účely tohoto zákona rozumí souhrn úplat bez daně, včetně dotace k ceně, které osobě povinné k dani náleží za uskutečněná plnění, kterými jsou dodání zboží, převod nemovitosti a poskytnutí služby, s místem plnění v tuzemsku, jde-li o úplaty za
a) zdanitelné plnění,
b) plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, nebo
c) plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně podle § 54 až 56, jestliže nejsou doplňkovou činností uskutečňovanou příležitostně.
Do obratu se nezahrnuje úplata z prodeje hmotného majetku 7c) a odpisovaného nehmotného majetku 7c) nebo pozemků, které jsou dlouhodobým hmotným majetkem 7d), o kterých osoba povinná k dani účtuje nebo o kterých vede evidenci.
____
7c) § 26 až 32a zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.
7d) Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů
Pokud vyjdeme z textu ZDPH, je zde na několika místech přímý odkaz na ZDP nebo ZÚ. Ať už je názor na poznámky pod čarou jakýkoliv, asi se dost zapotíte, pokud budete chtít prokázat, že je vyloučen všechen majetek, nikoliv jen "ten odpisovaný dle ZDP".
Ještě doplňující dotaz - jedná se o automobil, který byl a měl být zdaněn DPH? Tzn. jde nejspíš o nákladní automobil?
Dobrý den, doplňuji: automobil je osobní, DPH tudíž v té době uplatněno být nesmělo, tudíž ani prodej zdanitelným plněním nebyl.... Směřoval Váš dotaz k tomu, že v případě prodej zdanitelným plněním nebyl, nemusel by tudíž příjem z jeho prodeje spadat do obratu??? Moc Vám děkuji.
Automobil jako takový je DHM bez ohledu na to, jakou formou je pořízen, zásadní je jaká je PC a ta je vyšší než 40 tis. Kč. To, že nemám hotovost koupit si jej a upřednostním leasing, by nemělo ovlivnit pak rozhodování, zda do obratu pro DPH zahrnout či ne. Měly by platit stejné parametry. Navíc automobil odepisuje leasingová společnost a já dostanu cenu leasingu vlastně postupně také do nákladů formou splátek a časovým rozlišením akontace. Tržba z prodeje by měla být posuzováno stejně, ať jde o automobil odepsaný jednotkou a nebo pořízený leasingem. Pokud tomu tak není, pak zákon pohlíží na jednu a tutéž záležitost dvěma způsoby. Děkuji
Paní Kačko, takže když od liesingovky koupím automobil po skončení leasingu třeba jen za 10 tis. Kč, tak ho mám stejně zaúčtovat jako dlouhodobý nehmotný majetek? Takže ho nemám vést jako drobný majetek? Mám ho tedy evidovat v reprodukční pořizovací ceně? Děkuji za odpověĎ. Blanka
Podle běžného postupu byste měla při odkoupení od leasingovky zařadit předmět leasingu jako drobný hmotný či nehmotný majetek (podle charakteru) a vést jej v operativní evidenci. Částka jednorázově proúčtovat do nákladů. Jako dlouhodobý majetek jej účtovat nelze, nesplňujete podmínku pořizovací ceny 40 tis. Kč. Ani nemá logiku, abyste odepisovala auto, když už jej odepsala leasingovka. Můj dotaz se týkal DPH a obratu, který sledujeme pro povinnou registraci. Tržba z prodeje hmotného majetku (tak je v zák.o DPH uvedeno) se nemá zahrnout, ale mě zajímalo co v případě auta, které je pořízeno formou leasingu. Z Vašeho pohledu jistě postupujete správně. Kačka
>>>>
>>>>Automobil jako takový je DHM bez ohledu na to, jakou
>>>>formou je pořízen, zásadní je jaká je PC a ta je
>>>>vyšší
>>>>než 40 tis. Kč. To, že nemám hotovost koupit si jej a
>>>>upřednostním leasing, by nemělo ovlivnit pak
>>>>rozhodování, zda do obratu pro DPH zahrnout či ne.
>>>>Měly by
>>>>platit stejné parametry. Navíc automobil odepisuje
>>>>leasingová společnost a já dostanu cenu leasingu
>>>>vlastně
>>>>postupně také do nákladů formou splátek a časovým
>>>>rozlišením akontace. Tržba z prodeje by měla být
>>>>posuzováno
>>>>stejně, ať jde o automobil odepsaný jednotkou a nebo
>>>>pořízený leasingem. Pokud tomu tak není, pak zákon
>>>>pohlíží na jednu a tutéž záležitost dvěma způsoby.
>>>>Děkuji
>>>Paní Kačko, takže když od liesingovky koupím
>>>automobil
>>>po skončení leasingu třeba jen za 10 tis. Kč, tak ho
>>>mám stejně zaúčtovat jako dlouhodobý nehmotný
>>>majetek?
>>>Takže ho nemám vést jako drobný majetek? Mám ho tedy
>>>evidovat v reprodukční pořizovací ceně? Děkuji za
>>>odpověĎ. Blanka
>Ve Vašem případě nebyl nárok na odpočet, takže dle
>přech. ustanovení k ZDPH každý další prodej představuje
>osvobozené plnění, které se nezahrnuje do obratu dle §
>6.
Moc Vám děkuji, studovala jsem si dnes odpoledne ta přechodná ustanovení a přemýšlela jsem právě o tomto.... Ještě jednou děkuji za dobrou zprávu.......
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 10. 2010 17:21
Velice Vás prosím o radu... Nejsme plátci DPH. Ale prodali jsme v roce 2009 automobil cena 120 tis. Kč. Pričtením této částky, ale obrat přesáhnul 1 mil. Kč. Automobil byl pořízen formou finančního leasingu,po odkoupení za zůstatkovou cenu 1.200,- Kč byl převeden do drobného hmotného majetku a byl veden v operativni evidenci do data prodeje. Lze jej považovat podle §6, odst. 2. považovat za hmotný majetek a nezahrnovat tržbu do obratu? Auto sice odepisováno nebylo, ale bylo hmotným majetkem firmy. Navíc v §6 stojí psáno "z prodeje hmotného majetku". Lze toto použít jako argumentaci???? Moc Vám děkuji, za jakoukoliv reakci.