Dobrý den,
odpovím postupně.
> V červenci jsem si byl pro živnostenský list, ale činnost ještě nevykonávám, takže jsem na ÚP, i když mám živnostenský list. Činnost a příjem ze živnosti začnu od poloviny ledna 2012. Doufám, že není problém to, že mám živnosťák už od července, pokud činnost nevykonávám a jsem na ÚP?
Pokud jste živnost nepřerušil, mohl byste mít problém. Ověřte, zda je Vaše živnost přerušena a zda o tom ví ČSSZ a zdravotní pojišťovna. Jedná se o minimální zálohy. Nevadí, že živnost fyzicky nevykonáváte. Vlastníte živnostenské oprávnění, jste z pohledu úřadů podnikatel.
> Druhý dotaz: založil jsem si už i podnikatelské konto. Je možné platit platby, které se týkají domácnosti, z podnikatelského účtu? Musím si (z jakéhokoliv důvodu) zakládat další účet a platit tak dvoje poplatky za jeho vedení? Začínám, chci se ujistit, tak se ptám.
Hradit pravidelně soukromé platby z podnikatelského účtu bych rozhodně nedoporučovala. Opačně by to ale šlo. Řada drobných podnikatelů využívá soukromý účet pro podnikání.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
9. 12. 2011 15:03
Dobrý den, mám dva dotazy. V červenci jsem si byl pro živnostenský list, ale činnost ještě nevykonávám, takže jsem na ÚP, ikdyž mám živnostenský list. Činnost a příjem ze živnosti začnu od poloviny ledna 2012. Doufám, že není problém to, že mám živnosťák už od července, pokud činnost nevykonávám a jsem na ÚP? Druhý dotaz: založil jsem si už i podnikatelské konto. Je možné platit platby, které se týkají domácnosti, z podnikatelského účtu? Musím si (z jakéhokoliv důvodu) zakládat další účet a platit tak dvoje poplatky za jeho vedení? Začínám, chci se ujistit, tak se ptám. Děkuji za případnou odpověď a přeji pěkný advent
Pavel Husák :)