Přihláška k registraci pro fyzické osoby

• (neregistrovaný)

1. 3. 2012 17:20

Dobrý den, vyplňuji na finanční úřad Přihlášku k registraci pro fyzické osoby.

V minulosti jsem byl živnostník (ale r. 2009 skončil a živnost zanikla). Tedy údaje by příslušný FÚ měl mít již ve své databázi.

Od letošního roku budu provozovat publicistickou činnost na volné noze (+ vydávání vlastních knih vlastním nákladem), a nevím si rady s některými kolonkami.

Co mám napsat do těchto kolonek?
    Pole č. 10: "Počátek provozování výdělečné činnosti" - datum, kdy zahájím publicistickou činnost?
    Pole č. 11: "Povolení k podnikatelské činnosti ode dne" - vůbec netuším, co napsat
    Pole č. 12 "Převažující předmět podnikání" - asi napsat "autorská činnost"?
    Pole č. 15: "Čísla účtů u bank a úvěrů" - sem musím napsat přehled všech mých bankovních účtů a kreditních karet? Je zde dokonce kolonka pro účet v zahraničí, mám účet v Anglii také uvést?
    Pole č. 20: "Jedná se o první daňovou registraci" - zde patrně uvedu "NE" (jelikož jsem byl živnostník)
    Pole č. 21: "Předchozí daňová registrace" - uvedu ten FÚ, u kterého jsem byl? (Nyní to bude jiný okres, přestěhoval jsem se.)
    Pole č. 22: "Očekáváná daňová povinnost" - tak z toho jsem opravdu mimo, protože naprosto netuším, jestli vydělám 20.000 Kč nebo 200.000 Kč

A ještě jedna rada, mám pro FÚ uvést svou datovou schránku? Může pro mne mít nějaké nevýhody z hlediska administrativní náročnosti? Nebo ji mám před FÚ pro své dobro raději zatajit?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 3. 2012 18:32

bloncka (neregistrovaný)

Re: Přihláška k registraci pro fyzické o
      s tou autorskou činností zkušenost nemám, proto Vám odpovím jen na část otázek:
      15. zadejte číslo bank. účtu, ze kterého budete platit daně, budou to chtít doložit smlouvou o zřízení bank.účtu
      20. uvedete NE
      21. ano
      22. to je jedno, napiště tam třeba 100 tisíc

datovou schránku nemusíte uvádět, jak Vy říkáte můžete zatajovat, ale je Vám to prd platný, protože každý státní úřad má při zasílání úředních písemností povinnost si nejdříve zjistit, zda má FO zřízenou dat.schránku a pokud ano, pak má povinnost tuto písemnost datovou schránkou poslat

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).