Re: Účet podnikatelský nebo osobní
Co se týče rozdílu mezi osobním a podnikatelským účtem - takový rozdíl dělají pouze banky - podnikatelské účty jsou samozřejmě dražší, žádný zákon nic takového nezná. Tudíž využít osobního účtu k podnikání zákonně lze, většinou se tím porušují pouze obchodní podmínky banky a může to vést k vypovězení smlouvy.
Jinak ve Vašem případě bych doporučil oddělit soukromé a firemní platby. Totiž při případné kontrole budete muset dokazovat veškeré přijaté platby, které nejsou zahrnuté do příjmů firmy - např. mzdovými listy apod. Pokud budete mít na všechno papír, tak je to ok, ale jsou s tím zbytečné problémy. S výdaji nezařazenými do firmy samozřejmě problémy nejsou
>>Manžel podniká od roku 2011 a máme jen jeden účet,
>>který používá pracovně, ale i já soukromně. Platím
>>tam
>>výdaje v obchodě, dobírkou i chodí mi tam moje
>>výplata.
>>Jde to nebo si musí manžel co nejdříve otevřít svůj
>>podnikatelský účet?
>>Děkuji za odpověď
>
>Co se týče rozdílu mezi osobním a podnikatelským účtem
>- takový rozdíl dělají pouze banky - podnikatelské
>účty jsou samozřejmě dražší, žádný zákon nic takového
>nezná.
Až sem souhlasím. Ostatní informace jsou zavádějící, subjektivní a zbytečné.
Tudíž využít osobního účtu k podnikání zákonně
>lze, většinou se tím porušují pouze obchodní podmínky
>banky a může to vést k vypovězení smlouvy.
>
>Jinak ve Vašem případě bych doporučil oddělit soukromé
>a firemní platby. Totiž při případné kontrole budete
>muset dokazovat veškeré přijaté platby, které nejsou
>zahrnuté do příjmů firmy - např. mzdovými listy apod.
>Pokud budete mít na všechno papír, tak je to ok, ale
>jsou s tím zbytečné problémy. S výdaji nezařazenými do
>firmy samozřejmě problémy nejsou
Ok, jen netuším, co je subjektivního a zavádějícího na informaci, že cca 100% bank má ve svých podmínkách, že soukromý účet nesmí být používán k podnikatelským účelům? Pouze jsem chtěl upozornit na to, že to není nezákonné, ale může se stát, že banka z toho vyvodí důsledky a takové případy jsem "viděl".
Souhlasím.
Navíc i ta poznámka o případné kontrole má svůj význam. Než se dohadovat s kontrolorem, co je a co není zdanitelný příjem, je prostě lepší mít oddělený soukromý a podnikatelský účet. Navíc v dnešní době lze pořídit i podnikatelský účet zadarmo, takže nevidím jediný rozumný důvod, proč používat společný účet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 3. 2012 17:12
Manžel podniká od roku 2011 a máme jen jeden účet, který používá pracovně, ale i já soukromně. Platím tam výdaje v obchodě, dobírkou i chodí mi tam moje výplata. Jde to nebo si musí manžel co nejdříve otevřít svůj podnikatelský účet?
Děkuji za odpověď