Re: autojeřáb s plošinou
No já bych řekla, že by se to mělo vztahovat vždy k stavebním nebo montážním pracem.
To sice ano, ale musíte brát, že to musí být na stavbách, přece!
Podle vyjádření Siaku pronájem autojeřábu s obsluhou spadá pod PDP pouze pro práci na stavbách. Pokud firma bude požadovat složit materiál na stavbě z místa na místo, toto nespadá do PDP, je to manipulace s movitými věcmi, firma si objednala pouze službu. Takže my jako firma, která pouze pronajímá autojeřáb s obsluhou, se musíme řídit, jakou práci provádí odběratel, jestli např. oprava střechy, stavba krovů, instalace klimatiace, el.sítí a jiné, tedy pokud se týká stavební práce spadající do klasifikace 41-43, my také pod PDP, jinak pod PDP nespadáme.
Tady kopíruji odpověď uživatele "nov" s tímto vyjádřením:
"Já jsem si nechala jeřábnické práce zatřídit a bylo mě sděleno:
provádění jeřábnických prací na stavbách, kdy jsou prováděné blíže nespeciifikované stavební práce a toto plnění je nazýváno jako pronájem jeřábu s obsluhou - je to poskytnutí stavební práce - 43.99.90 = režim přenesení daňové povinnosti.
Pokud se nejedná o práce na stavbě - např. manipulace s nějakým strojem apod. - nejdená se o stavební práce, bude účtováno DPH.
Opravdu se musíím vždy zeptat jeřábníka, co kde dělal, zda to bylo na stavbě, nebo ne. Musí se to rozlišovat, a ještě někdy se mě stane, že třeba překládá nějaký lis,nebo stroj a na druhé straně to mají jako demoliční práce, což je také PDP. "
Je to přece logické, když PDP se může použít jen při stavebních a montážních pracích, tak nemůžete fakturovat v přenosu třeba vykládku a nakládku kamionu jeřábem. Byť je to pronájem jeřábu s obsluhou.
Navíc ten pronájem spadá do "ostatní spec. stavební práce", tak to už o něčem vypovídá...
43.99.90 Ostatní specializované stavební práce j. n.
- pronájem jeřábů a jiného vybavení, které nelze přiřadit určité stavební činnosti, s obsluhou
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 3. 2012 7:17
Pro servisní práce na plynojemu/není stavba ale technologie/ musíme zajistit autojeřáb s plošinou ... bude dodavatel fakturovat v přenesené daňové povinnosti a nebo včetně DPH 20 %?