Zákonná opravná položka prosíím

• (neregistrovaný)

9. 3. 2012 16:09

Dobrý den,
    můžete mii prosím někdo poradit jak tvořity k zákonné opravné položky k pohledákám?
    Máme v evidenci firmu, která nám dluží z roku 2009 dvě faktury, každá faktury ve výši 45000,- Kč. V roce 2010 nebyly tvořeny zákonné ani účetní opravné položky. Mohu nyní podle zákona o rezervách vytvořit zákonnou opravnou položku ve výši 33%neuhrazené hodnoty pohledávky protože od splatnosti uplynulo více než 12 měsíců? A v roce 2012 31.12. uplatnit zákonnou opravnou položku ve výši 50% z rozvahové hodnoty, protože od splatnosti uplynulo více než 18 měsíců? Rozumím tomu správně?
    A dále máme pohledávku z roku 2008 fa , ve výši 53000 Kč, na kterou byl podán v roce 2010 návrh na soudní řízení vůči dlužníkovi, který není do dnešního dne ještě vyřešen. Na tuto částku nebyla také nikdy tvořena zákonná opravná položka,mohu tedy podle zákona o rezervách §8a (soud) vytvořit zákonnou opravnou položku ve výši 66% neuhrazené rozvahové hodnoty pohledávky, protože doba po splatnosti uplynula více jak 24 měsíců?
    Nebo u všech těchto pohledávek mám nárok jen na zákonnou opravnou položku ve výši 20% v roce 2011 a další roky, i když pohledávka bude stále nepromlčená už nemůžu daňově odepisovat pomocí zákonné opravné položky? Čtu si k tomu články na internetu, ale přijde mi, že každý článek vykládá tento zákon o rezervách jinak a uvedené příklady má každý server také jinak řešeny... Tak jsem z toho trochu jelen, tak jen prosím ty, kteří, tomu opravdu rozumí.
    Děkuji.
    Autor zprávy: jelen34

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 3. 2012 18:49

Vladík (neregistrovaný)

Re: zákonná opravná položka prosíím
      ZR- OP podle §8a- pokud s pohledávkami nijak nepracujete ,tak jak je tam uvedeno- soudní, rozhodčí řízení apod., můžete vytvořit pouze 20% zákonnou OP, a tím to končí. To platí pro pohl. do 200000 Kč, vyšší OP jen v případě viz.výše. Pokud jde o pohledávky nad 200000 Kč musíte se o ně soudit a domáhat se jich i v případě tvorby 20% OP. To jsou daňové OP. Účetní OP si můžete dělat jaké vy chcete, ale jsou nedaňovými náklady. OP podle §8c ve výši 100% jen u pohledávek do 30000 Kč u jednoho odběratele za rok. Je to lepší ?

• 12. 3. 2012 10:50

jelen54 (neregistrovaný)

Dobrý den,
      tedy u té první faktury ve výši 45tis,, odepíši letos v roce 2011 20% tj. 9000,- Kč a se zbytkem faktury tj 36000,- Kč budu dále postupovat jak? V roce 2011 odepíši nedaňově (je to nevyhamatelná pohledávka a soudní řízení by bylo zbytečné a stejně dlužník je už kdesi.... ) nebo v roce 2012 mohu z hodnoty 36000 Kč odepsat zase 20%? Tak jsem to našel někde na daňovém portále na internetu...

• 12. 3. 2012 18:41

Vladík (neregistrovaný)

U vaší fa je to konečná cifra... odepíšete pohledávku po promlčení, do výše OP daňově, zbytek nedaňově, OP rozpustíte, nic víc dělat nemůžete

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).