Re: Sdružení FO - odpisy majetku
Když jsem účtovala sdružení, účtovala jsem všechny výdaje, bez ohledu na to, kdo je způsobil, dohromady. Odpisy, pojištění, silniční daň se zahrnují do společných výdajů a teprve po ukončení roku jsem je rozdělila v poměru 80 : 20. FÚ k tomu neměl připomínku.
Pane Vladimíre,prosím, jaký máte názor na ten můj dotaz, chápu to správně, že odpis + pojištění auta se dělí dle podílu, jen silnička je nákladem člena, který je uveden v TP ?
Dovolila bych si vás opravit. Dle judikatury ke sdružení je v popisovaném případě automobil v podílovém spoluvlastnictví.
Pokud je upraveno smlouvou, řídí se podíl na majetku smlouvou o sdružení.
Na tomto nemění ani nic ta skutečnost, že v TP je uveden pouze jeden z nich.
----
I. Ustanovení § 834 obč. zák. nerozlišuje mezi odvozeným (derivativním) a původním (originárním - např. zhotovením věci) nabýváním majetku z činnosti sdružení; oba případy se v právních poměrech účastníků sdružení projeví shodně, a to sice vznikem podílového spoluvlastnictví.
II. Zánikem (rozpuštěním) sdružení (§ 841 obč. zák.) podílové spoluvlastnictví k věcem získaným při výkonu společné činnosti nezaniká a kterýkoliv z účastníků je legitimován k podání žaloby o zrušení a vypořádávání podílového spoluvlastnictví podle § 142 obč. zák.
podle rozsudku Nejvyššího soudu sp. zn. 28 Cdo 4942/2009, ze dne 9. 3. 2010
-----
Předpokládám z výše uvedených údajů, že pokud by
auto bylo ve spoluvlastvictví, tak by stále platila původní
dohoda členů sdružení ==Podíl každého společníka ==
(ne společníků) na fifty*fifty a ne ta změněná na 20/80,
což se týkalo P a V. O té dohodě v dotazu řeč nebyla
a o rozpučtění sdružení také ne.
Hezký zbytek večera
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2012 9:34
Dobrý den, sdružení FO pořídilo v rámci své společné činnosti v roce 2010 osobní auto. Podíl každého společníka byl stejný. V roce 2011 ale jeden ze členů sdružení onemocněl a došlo k úpravě podílu: příjmy 80 % a 20 %, výdaje 80 % a 20 %. Promítne se tato změna i u odpisu ? Už nebude každý uplatňovat odpis ve výši 50 % ale dle nového podílu? A ještě jeden dotaz, výše uvedené auto bylo sice pořízeno ze společné činnosti, ale v TP je zapsán pouze jeden člen sdružení. Silniční daň nemohou poměrově rozdělit a jako výdaj ji uplatní pouze ten, který je zapsaný v TP. A jak je to s pojištěním auta, lze rozdělit dle podílu ?