Re: Motocykl v účetnictví -nedaňově?
Ano, firma je s.r.o. a jediná osoba v ní (společník a zaměstnanec v jednom) , který tudíž rozhoduje o všech finančních transakcích koupil jménem této s.r.o. motocykl. Kdyby ho koupil soukromě, tak tím nebudu vůbec zabývat :o).
Teď mi jde o to jak ty náklady nedaňově vyřešit -jestli letos jednorázově, nebo každý rok odpisy nedaňově a nikdy do ZD neuplatnit.
Prosím jestli mi někdo může skutečně poradit a odpovědět na můj dotaz :o)
Děkuji
Jana
Společník ji údajně používá pro lepší pohyb po městě, kde se s autem nedá zaparkovat (provozovna je v centru většího města), ale navíc má s.r.o. ještě auto tím jezdí pro zboží), z toho ani jedno není poskytováno pro soukromé jízdy společníka. Proto se mi zdálo malinko divné, že by měl před provozovnou jedno auto a jednu motorku, kterými jezdí pouze služebně a FÚ by mu to uznal.
Jana
== se mi zdálo malinko divné, == tak si o tom nechte zdát ale jednejte dle pokynů chlebodárce což vám nesmí býtdivné ! Držte se hesla: Kdo se diví - je mu divno, kdo
si hoví - je mu h.... i kdyby na tu motorkunavíc používal paušál.
Děkuji všem za odpovědi, nechtěla jsem rozhodně přítomné pány pobouřit tím, že se pokouším o myšlení a vlastní názor ;o), bylo mi společníkem jednoznačně řečeno, že celou věc nechává na mém rozhodnutí, ať to udělám jak uznám za vhodné -tedy daňově nebo nedaňově.
Proto jsem se chtěla poradit, jestli někdo nemá podobnou zkušenost, jak se situací naložit...
Jana
Dobrý den Jano,
myslím, že pokud zákon umožňuje motorku pořídit do účetnictví a podnikatel prokáže, že mu slouží k zajištění, udržení a zvýšení zisku, nevím, proč by měl finanční úřad prudit. Vím, že to tak často bývá a paní na FU raději řeší malé podnikatele s motorkou za 100 tis. než všechen ten bordel, co se děje ve státě, ale na druhou stranu, za chvíli bychom mohli řešit, jestli správě odepisujeme kopírku, když si na ní podnikatel vytiskl jeden papír soukromě. Držím palce!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2012 9:39
Dobrý den,
jediný společník a zároveň zaměstnanec v s.r.o. si koupil koncem r.2011 použitý motocykl za 100tis Kč. Protože už má v OM auto, zdá se mi, že by motorku před FÚ neustál, tak bych ji ráda dala nedaňově. Můžu celých 100tis dát jako nedaňový náklad nebo odpisy každý rok dát na nedaňovou analytiku s tím, že se nikdy nepoužijí a nebo motorku úplně "vyhodit" z účetnictví. Další náklad je pouze pojištění, doklady na PHM nebyly žádné.
Děkuji
Jana