Kdy je PDP?

• (neregistrovaný)

11. 3. 2012 13:22

Dobrý den,

mám otázku ohledně přenesené daňové povinnosti.
    Uvedu na příkladu: Živnostník, plátce DPH, provede malířské práce na objektu firmy (také plátce).

Dle dostupných materiálů to vypadá, že zde PDP platí, účetní však říká, že pokud nedošlo k žádné subdodávce, tedy, že by živnostníkovi (plátce) fakturoval někdo třetí (plátce) za provedení malby a ten by poté fakturoval firmě (plátce), pro kterou tuto práci provedl, PDP zde není a tudíž je fakturováno běžným způsobem.

Mohl by mi to někdo srozumitelně vysvětlit? :-)))

Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 3. 2012 14:34

Monika. (neregistrovaný)

Re: Kdy je PDP?
      Režim přenesení daňové povinnosti se nepoužije, pokud plátce poskytuje stavební nebo montážní práce příjemci plnění, který není plátcem DPH a samozřejmě i pokud neplátce poskytuje takové práce plátci. Jestliže příjemce plnění (plátce) pořizuje přijaté zdanitelné plnění výlučně pro soukromou potřebu, není v postavení osoby povinné k dani a tedy v tomto případě se neuplatní režim přenesení daňové povinnosti.
      Z tohoto důvodu se domnívám, že případ který jste výše uvedla spadá do přenesené daňové povinnosti, nefakturovala bych jinak.
      V případech, kdy si nejsem 100% jistá, se poradím odběratelem.
      Hezký den

• 12. 3. 2012 9:48

Helas (neregistrovaný)

Živnosník (malíř) bude fakturovat v režimu PDP.
      Plátce DPH fakturuje vždy plátci DPH v režimu PDP u prací spadajících do klasifikace CZ-CPA 41-43. Je jedno jestli jde o subdodoávku nebo fakturuje konečnému odběrateli.

• 12. 3. 2012 10:15

Milady (neregistrovaný)

Zajímavé, někdo zase říká, že jde-li o fakturaci prací konečnému odběrateli PDP není. Dle dostupných informací na internetu si také myslím, že je, ale účetní svou profesi dělá cca 30 let, proto jsem zmatená, protože většinou se neplete...

• 12. 3. 2012 10:26

Helas (neregistrovaný)

Nebude se plést, pokud si přečte zákon §92a o režimu PDP, tam nikde není napsáno, že se konečnému odběrateli nefakturuje v PDP.
      Vždy pokud jsou oba dva plátci DPH.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).