Staré závazky

• (neregistrovaný)

11. 3. 2012 16:08

Převzala jsem DE, kde jsem zjistila, že majitel má ve stavu závazky od roku 2005, 2007, 2009 i 2010. Částka je poměrně velká. Nevím, zda ztratil doklady nebo platil z nějakého úvěru, zkrátka nexistují doklady. Nemáte s tím někdo zkušenost?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 3. 2012 17:35

Jannka (neregistrovaný)

Re: staré závazky
      řeším podobné, něco jsem obtelefonovala, zda jsou ty doklady zaplacené a zda z účtu či hotově nebo složenkou atd. Ideálně, když mi řekli, že zaplaceno v hotovosti, tak jsem to vydala z pokladny, protože to evidentně majitel zaplatil ze svého a doklad jaksi neodevzdal. Horší, když to bylo hrazeno z účtu a já zjistila, že v bance místo závazky to bylo dáno znovu do nákladů.

hodně štěstí

• 11. 3. 2012 17:45

p. (neregistrovaný)

Jestli tomu dobře rozumím, prostě jste do inventury závazků učinila poznámku placeno v hotovosti. Jenže to už přece nemůžu dát do nákladů, když je to z roku 2007 nebo snad ano? Už si zoufám. A dálší věc, závazky z roku 2007 musím všechny přičíst k zisku, že? Takže do uzávěrkových operací?

• 11. 3. 2012 18:02

Jannka (neregistrovaný)

Mě se podařilo dohledat v šanonech doklady, kdy bylo účtováno
      třeba 518//321 , ale nenašla jsem proúčtovanou úhradu. Pak jsem dohledala, že to byly třeba telefony uhrazené složenkou, tak to jsem dala natvrdo pokladnou letos, přestože to ze svého zaplatil třeba v roce 2006, ale daňově do nákladů to bylo správně v 2006.
      Některé zůstatky na 321 se mi dohledat nepodařilo. Šla jsem fyzicky do šanonů 2006, ale to mi nepomohlo. Paní účetní , která účtovala přede mnou zemřela. Její program nemám, nemám se kam podívat, účtování netiskla, tak mám jen šanony s prvotními doklady. Paráda. Tak mám na 321 zůstatek, který asi nikdy nedohledám. Takže je variatnta, že to zdaním nebo natvrdo vyruším proti pokladně, což se mi sice nelíbí, ale co s tím ?Fyzicky jsem vytahala faktury z roku 2006 a vyškrtala uhrazené, ale nepasuje to na nic.Tak Vám nevím. Nevím, zda předpokládat, že když je to 321 tak to muselo být také v nákladech? Takže raději zdanit? Kdyby to nebylo zaplacené, tak předpokládám, že by se už někdo ozval s upomínkou, což se neděje. Takže to zaplacené asi bylo. Tak také nevím, co s tím.

• 11. 3. 2012 18:36

p. (neregistrovaný)

Jak jsem zjistila, vedete účetnictví. Já bohužel DE.
      Takže výdaje můžu mít až po zaplacení. Zítra zdivočím telefon, ale na druhé straně mám strach, že mu ještě více ublížím. Už tak platí dost velkou exekuci. V každém případě moc děkuji za povzbuzení.

• 11. 3. 2012 22:08

Bárah (neregistrovaný)

Jakým způsobem měl zdaněný minulý rok 2010? Doklady má číslované? Účetnictví jste přebrala kdy? O jakou částku se jedná za rok 2010? Obvolala bych pouze faktury, které by mohly přejít do r. 2011. Pokud byly uhrazeny v r.2011, dám do výdajů, pokud 2010 - poznamenala bych si pouze na doklad, že byly uhrazeny, ale jinak bych s tím nedělala nic. Dala bych je mimo, když je předchozí účetní nezaevidovala. Vůbec bych se nezabývala roky 2005, 2007.

• 12. 3. 2012 7:07

p. (neregistrovaný)

Přebírala jsem asi před měsícem, ještě navíc jsem dodělávala za r. 2010 DPH. Podnikatel hodil všechno za hlavu a lítá ve dluzích. Ještě mě napadlo, že když v předchozích letech uplatnil DPH na odpočtu, jestli nebudu muset zase dodatečným přiznáním DPH vrátit. Nevíte???

• 12. 3. 2012 8:48

Bárah (neregistrovaný)

Pokud bylo uplatněno DPH, tak se to bude muset řešit - to jednoduše neodsunete bokem. Zkuste obvolat dodavatele. Pokud má navíc dluhy a firma nefunguje, tak je větší pravděpodobnost, že se bude o něj zajímat i FÚ (pokud se ozvou dodavatelé). Zaměřte se na r. 2010.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).