Jak tu pohledávku zadat v SW Účto?
...
>>>>Varianta a)
>>>>Vezmu skutečné příjmy 200 tisíc, z nich výdaje 60% =
>>>>120 tisíc, rozdíl příjmy minus výdaje na řádku 104 je
>>>>tedy 80 tisíc. K tomu na řádku 105 připočtu úpravu
>>>>dle
>>>>§23 = tu nezaplacenou fakturu 30 tisíc, z ní už
>>>>NEuplatním žádný paušál, tudíž základ daně bude
>>>>80+30= 110 . Z těchto 110 tisíc se pak vypočítá soc. i
>>>>zdr.poj.
...
>>>>Podle zákona se mi zdá správná varianta a), ale
>>>>připadá mi nespravedlivé, že v případě a) zaplatí
>>>>daň, SP i ZP z vyšší částky než v případě b).
>>>>
>>>>V tomto případě jsem použila relativně nízké a kulaté
>>>>částky, aby se to dobře počítalo. Ve skutečnosti jde
>>>>o daleko větší peníze, tudíž rozdíl na daních i
>>>>pojistném je o dost vyšší. Můžete mi prosím někdo
>>>>vysvětlit, jak je to správně? Děkuji předem!
>>>****************************************
>>>==Podnikání přerušil == KDY = datum ???
>>31.12.2011
>********************************************
>Var. a) ať se ván to zdá jak chce - viz zákon
>Daň a SP = ze všeho, ZP bez 30 tis uvedených v tab. E
Pane Vladimíre, moc děkuju :-) Ještě prosím o radu, jak to správně zadat do SW Účto modul Daň z příjmů, aby program tu pohledávku zohledňoval pouze při výpočtu DP a SP, ale NIKOLIV při výpočtu ZP. Když zadám vstupní údaje tak, jak jsem psala výše, tak mi účto do přehledu ZP automaticky přenese čísla z DPFO včetně pohledávky zadané ve formuláři DPFO do tabulky E (ř.105), tudíž počítá ZP i z té pohledávky. Musím tedy číslo na řádku 1 v přehledu ZP ručně upravit? (Nejspíš je to triviální dotaz, ale už mi to nemyslí, tak se omlouvám).
Re: Jak tu pohledávku zadat v SW Účto?
Moc děkuju :-) Nevěděla jsem, zda lze dá do chytrého a šikovného Účta nějak zadat tyto úpravy dle §23 tak, aby je program sám zohlednil při výpočtu ZP tak, jak má. Takže nelze - musíme ručně. OK :-) a díky za Váš čas i za to, že se tu s námi dělíte o své znalosti.
Re: Jak tu pohledávku zadat v SW Účto?
Což to zkusit takto:
Dle pokynů OSSZ je pro ně daňový
základ včetně úprav podle § 5 a § 23. Pro zdravotní pojišťovnu je až dnem
zaplacení, viz odkaz ze stránek VZP:
http://vzp.cz/platci/povinnosti-platcu-pojisteni/metodika/osvc/osvc-stanoveni-vymerovaciho-zakladu-u-osvc-pri-zmene-zpusobu-uplatnovani-vydaju-prechod-na-pausalni-vydaje
Stačí?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2012 22:05
Prosím o radu, už jsem totálně zblblá.
Živnostník neplátce, roky uplatňuje výdaje paušálem 60%. Podnikání přerušil a od ledna 2012 je zaměstnán. Sedím nad jeho daňovým přiznáním a nevím, kam s neuhrazenou fakturou :-)
Skutečné příjmy 2011 měl (dejme tomu) 200 tisíc.
Ve 12/2011 vystavil fakturu na 30 tisíc, peníze mu přišly na účet v lednu. Jak spočítat daňový základ?
Varianta a)
Vezmu skutečné příjmy 200 tisíc, z nich výdaje 60% = 120 tisíc, rozdíl příjmy minus výdaje na řádku 104 je tedy 80 tisíc. K tomu na řádku 105 připočtu úpravu dle §23 = tu nezaplacenou fakturu 30 tisíc, z ní už NEuplatním žádný paušál, tudíž základ daně bude 80+30 = 110 tisíc. Z těchto 110 tisíc se pak vypočítá soc. i zdr.poj.
Varianta b)
Ke skutečným příjmům 200 tisíc přičtu i tu neuhrazenou fakturu 30 tisíc, tudíž vykázané příjmy na řádku 101 budou 230 tisíc, z nich 60% výdaje paušálem vyjdou 138 tisíc. Žádné úpravy dle §23 dělat nebudu a základ daně tudíž vyjde 92 tisíc, stejně tak jako 92 tisíc je pak základ pro výpočty SP a ZP.
Podle zákona se mi zdá správná varianta a), ale připadá mi nespravedlivé, že v případě a) zaplatí daň, SP i ZP z vyšší částky než v případě b).
V tomto případě jsem použila relativně nízké a kulaté částky, aby se to dobře počítalo. Ve skutečnosti jde o daleko větší peníze, tudíž rozdíl na daních i pojistném je o dost vyšší. Můžete mi prosím někdo vysvětlit, jak je to správně? Děkuji předem!