Re: Pracovní cesta
Já jsem se ptala na začátek a konec směny, nikoliv na pracovní dobu "na místě", ale možná to tak je.
Pokud máte obvyklou směnu, jak píšete, pak doba od 6 do 7 hodin není výkonem práce, výkon práce po celou směnu (v jejím rámci přestávka na jídlo a oddech), doba mezi 19 a 20 není výkonem práce. PC trvala od 6 do 20 hodin = 14 hodin = 2. časové pásmo pro stravné.
Je to trochu jinak... Neberte to jako smenny provoz.. berte to jako pracovni cestu.
Priklad: V 10:00 vyrážím z bytu a jedu MHD. V 10:30 jsem na místě srazu a odjíždím na místo výkonu práce. Na něm jsem v 11:00 a začínám pracovat (servis) ve 12:00 jsem s prací hotov a odjíždím zpět. Ve 12:30 jsem na původním místě srazu, kde dále pokračuji v cestě MHD. Ve 13:00 jsem doma před bytem.
A otazka zni: mam si pocitat jako hodiny i cestu stravenou v MHD?
Já jsem o směnách nepsala a vy měníte zadání. Takže jinak - pokud jste na cestě - v MHD apod. v časovém úseku mimo pracovní směnu (cesta tam a zpět), pak tato doba není výkonem práce, ale má vliv pouze na délku PC ve vztahu ke stravnému.
Pokud jste stále ještě v MHD, ale již směna trvá, jedná se o překážku na straně zaměstnavatele a náleží vám buď mzda nebo náhrada mzdy.
Jiným časovým úsekem může být výkon práce mimo směnu - zde se může jednat o přesčas, pokud to bude práce nad stanovenou týdenní pracovní dobu, tedy navíc.
Aha, trochu jsme si neporozuměli a asi jsem Vám to pomotal. Teď si pročítám opět vaše komentáře a asi to vidím. Píšete že PC (pracovní cesta) je od 6 do 20, to znamená, že se do ní počítá i cesta kdy jsem použil MHD. Zaměstnavatel mi totiž cestu proplácí. Už to chápu spravně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 3. 2012 10:37
Dobrý den, nevím jak si mám počítat odpracované hodiny. Popíši to na příkladu.
Byt opouštím v 6:00, jedu MHD na určenou zastávku, kde mám sraz s kolegou v 6:30. Pak odjíždíme firemním autem na dané místo, kde jsme v 7:00. Pracovní doba na místě je do 19:00. Poté jedeme zpět. 19:30 na zastávce a další půl hodinu jedu MHD abych ve 20:00 byl doma.
Otázka: Mám si počítat do docházky i 2x 30minut co strávím v MHD?
PS: Místo výkonu pracoviště mám na firmě, ne v místě do kterého dojíždím. Děkuji